Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Egyedül utazó úticél

Egyedül utazó

0 találat Akár szingliként, akár ha egy kis én-időre vágysz, akár egy társaságban vagy a páratlanadik személy, vagy a haverokkal mész, de külön kabinra vágysz; ne félj egyedül utazni! A hajótársaságok többsége a kabinokat kétágyasként szeretné értékesíteni, azaz akár egyedül vagy a kabinban, akár ketten összességében ugyanazt az árat kell fizetni, ami egy egyedül utazónak így 100 %-os felárat jelentene.

Vannak azonban kivételek:
 • a Norwegian Cruiseline egyes hajóin és az MSC legújabb hajóin foglalhatók egyszemélyes belső kabinok. Ezeknek az alapterülete is kisebb, viszont az áruk is kedvezőbb. Jellemzően egy egyszemélyes ágy, szekrény és fürdőszoba van az ilyen kabinokban. Természetesen minden hajón lehet ablakos és balkonos kabinokat is foglalni 1 fő részére, de abban az esetben az egyágyas felár 50-100% terjed; viszont természetesen a kikötői illetéket csak 1 fő részére kell fizetni.
 • a Norwegian Cruiseline volt az első, aki az egyedülutazóknak külön kabintípust alakított ki, amiben rendes méretű ágy, lapos tv és fürdőszoba is van. A flotta régebbi tagjain összesen van 128 ilyen kabin; viszont a Norwegian Escape és a Norwegian Bliss hajók mindegyikén 82 ilyen kabin van. 4 szóló kabin van a Pride of America hajón is, ami Hawaii körül jár egész évben. Ugyan ezeknek a kabinoknak van egy kis ablaka, az a folyosóra néz; viszont négy különböző színben lehet kiválasztani a hangulatodhoz illő szobavilágítást. A kabinok óriási előnye az exkluzív, társasági központba a Studio Lounge-ba. Itt nemcsak üldögélni és kávézni lehet vagy a hatalmas tv-képernyőn követni az eseményeket; hanem időről időre szervezett találkozókat tartanak, hogy az egyágyas kabinok lakói megismerkedhessenek egymással.
 • a Holland America 40 napnál hosszabb hajóin az egyedülutazóknak kérésre tánc- és vacsorapartnert is biztosítanak. A legújabb hajóikon lehet társítást is kérni: csak azonos neműeket tesznek egy kabinba, ha nem találnak „társat”, akkor nem kell kifizetni az egyágyas felárat. Ezt a megoldást csak idegen nyelven beszélő utasoknak ajánljuk, mert kiszámíthatatlan ki lesz a szobatárs.
 • A Royal Caribbean hajótársaságnak jelenleg (2018) csak 4 hajóján van stúdiókabin (Quantom of the Seas, Ovation of the Seas, Anthem of the Seas és Harmony of the Seas): ezek mind virtuális „kilátással” rendelkező kabinok (azaz egy LED-képen látszik az a kép, amit épp egy tengerre néző kabinból látnál.)
 • a Silversea utasainak kb. 10%-a egyedül alszik a kabinban; ráadásul a kis (296-540 fős) hajóikon mindenki könnyen otthonosan érezheti magát. Egyedülutazó női utasoknak tánc-, vacsora- és kirándulópartnert is tudnak szolgáltatni, ha úgy érzi magát nagyobb biztonságban. Nincs kimondottan egyágyas kabinuk, de időről időre – és jó előre foglalva – speciális ajánlatokat kínálnak az egyedülutazóknak, amikor csak kb. 25% egyágyas felárat kell fizetni.
 • a Crystal Cruises luxushajóin is igen magas az egyedülutazók száma. Ennek oka, hogy rendkívül széles programválasztékkal várják a vendégeket, partikat szerveznek az egyedülállóknak, ráadásul ha társaságban szeretnél vacsorázni, akkor bejelentkezhetsz a Table for 8 programba, így a nyolcfős asztalhoz minden este ugyanazokat az egyedülutazókat ültetik.
 • Az MSC és a Costa hajókon időszaktól és útvonaltól függően hirdetnek egyágyas akciókat.
 • A Celebrity Edge hajón balkonos egyágyas kabinok is lesznek
 • Fontos tudnod, hogy minden alkalommal ellenőrizzük azt is, hogy az aktuális kétágyas kabint foglalva egyágyas felárral számolva nem lesz e számodra kedvezőbb. Előfordul ugyanis, hogy egy akciót csak a kétágyas kabinokra hirdetnek meg, viszont ha elég kedvező az akció, akkor ezeknek a kabinoknak az ára felárral együtt is kedvezőbb lehet, mint egy stúdió kabiné.
Miért jó, ha egyedül hajózol?
 • kipróbálhatsz bármilyen őrültséget és újdonságot: legyen az rafting, kötélpályán csúszkálás, szörfözés, stb.
 • nem kell tartanod az egyedül eltöltött vacsoráktól: egyes hajókon vacsorapartnert kérhetsz, a legtöbb helyen eleve jelezheted, ha szívesen ülnél egy több fős asztalhoz.
 • kényeztetheted magad a spaban, a wellness-részlegen; élvezheted a gyerekmentes zónák nyugalmát

Melyik hajót válaszd, ha társat is keresel?
•    a Carnival, Norwegian és MSC hajó a huszonéveseknek is megfizethetők, így itt ebben a korosztályban biztos találsz társaságot
•    a Royal Caribbean hajókon (főleg az újabbakon, azaz az Oasis és Quantum osztályú hajókon) rengeteg az ismerkedési lehetőség a sziklamászás, jógaóra és millió egyéb programon. Esténként nincs diszkó, klubest és hasonló, de nappal rengeteg a lehetőség.
•    a Celebrity hajókon a modern elegancia jegyében a kevésbé izgő-mozgó útitársak érzik otthon magukat, ezért ha intellektuálisabb szórakozásra vágysz, nem vagy az aktív kikapcsolódás és a sportok őrültje, akkor a főzőcskeórákon, vagy a martini-keverésekkor biztos találkoztok
Kis hajókon ugyanazokat az arcokat látod, de itt általában idősebb korosztály van és drágább utakról van szó; míg az óriáshajókon nehéz a majd 6000 ember közt hozzád hasonlót találni és többször összefutni, de rengeteg a lehetőség, hogy elfoglalad magad.

Ha nem akarsz egyedül lenni és hasonlókat keresel:
•    nézz körül első este a bárokban
•    beszélgess a cruise directorral
•    keress vacsorapartnereket
•    vegyél részt a kirándulásokon
•    vegyél részt a solo-partykon: nem biztos, hogy mindegyik fergeteges lesz, de ha egy-egy ismeretségből lesz kiránduló- vagy vacsorapartner, az örvendetes.
•    nyugodtan vegyél részt a vetélkedőkön, táncórákon, vagy bármilyen programon, amire korábban nem volt bátorságod: végülis senkivel nem fogsz még egyszer találkozni (hacsak nem akarsz)
Persze, ha nem akarsz ismerkedni, mert pont az emberek elől menekülnél el, akkor is tökéletes helyen jársz! Egy hajón számos helye el lehet „bújni”: a könyvtárban, internet kávézóban, a kisebb lounge-okban, és a kisebb napozóterületeken.