Az első hajóút igazán különleges élmény. Először tapasztalod meg, hogy mennyivel többet adhat az ilyen típusú utazás egy hagyományos nyaralásnál. Kezdőként azonban az első utadon belefuthatsz néhány tipikus hibába is. Ebben a cikkben ezeket a hibákat szedtük össze, hogy te ne kövesd el őket.

Rossz hajóválasztás

Bár a legtöbb óceánjáró fedélzetén igyekeznek minél szélesebb közönség igényeit kiszolgálni, mégsem mindegy, hogy milyen hajóra foglalod le az első utad. Ha a nászutadra készülsz, az ideális választás valószínűleg egy meghittebb hangulatú hajó lesz. Ha viszont a családdal mész nyaralni, fontos, hogy minél több program és foglalkozás várja a gyerekeket.

Első hajóutad előtt érdemes alaposan utánanézni, hogy milyen programok várnak a fedélzeten és a szárazföldön. Válaszd ki az érdeklődési körödnek és az aktivitási szintednek megfelelő tengerjárót, hogy igazán felhőtlenül teljen a nyaralás.  

A legjobb ajánlatok elszalasztása

Az első hajóút előtt persze sok az átgondolandó kérdés, de nem érdemes sokáig halogatni a foglalást. Ár-érték arányban nagyon kedvező lehet egy tengeri hajózás, de minél előbb foglalsz, annál jobb kedvezményekre és csomagajánlatokra csaphatsz le.

Nem csak magát az utat és a kabint, de a kikötőkben vagy a fedélzeten szervezett programokat is érdemes minél előbb lefoglalni. Ezek ugyanis hamar betelnek, így ha sokat vacillálsz, könnyen lemaradhatsz a legizgalmasabb kirándulásokról. 

Túlpakolás és tengeri betegség

Hogy milyen és mennyi ruha kerül a bőröndbe, az persze függ az időjárástól és az utazás időtartamától is. Általánosságban véve azonban nem érdemes túl sok bőrönddel érkezni. A hajó kabinjai kényelmesek, de nem hagynak túl sok helyet a csomagok tárolására. Pakolj kevesebb, egymással jól kombinálható ruhadarabot, lehetőleg puhafedelű táskába, hogy ne kelljen átbukdácsolnod a poggyászon a nyaralás alatt.

Sokan esnek abba a hibába is, hogy nem számolnak a tengeri betegséggel. Bár az óceánjárókon legtöbbször nem érzékelhető a hullámverés, a hajó folyamatos, finom mozgása felkavarhatja a gyomrot – főleg, ha engedsz a rengeteg finom étel csábításának. Ezért érdemes bepakolni valamilyen gyógyszert, ami adott esetben képes megnyugtatni a gyomrod.

Költségek a fedélzeten és a szárazföldön

Bár már magába az útiköltségbe is rengeteg csúcsszolgáltatás tartozik, fontos tudni, hogy bizonyos dolgokért a hajó fedélzetén külön kell fizetni. Az alkohol, illetve a szénsavas italok szinte minden esetben külön fizetendők – ehhez érdemes előre italcsomagot vásárolni.

Ezen felül a hajótársaságtól függően külön fizetősek lehetnek a fedélzeti a la carte éttermek, parti kirándulások és wellness szolgáltatások is. Mielőtt hajóra szállsz, nézd meg, miért kell külön fizetni, hogy elkerüld a kellemetlenül magas számlát az utazásod végén.

Szintén tipikus hiba, hogy a szárazföldre lépéskor az utas a kabinban felejti a pénztárcáját. Ez kínos meglepetést okozhat, ha a kikötőben ebédelnél, vagy napernyőt bérelnél a tengerparton.

Figyelni az időre

Nyaralás közben csak úgy repül az idő, akár a fedélzeten, akár a szárazföldön vagy. A hajónak azonban szigorúan meghatározott menetrend szerint kell közlekednie és egy ponton túl nem várhatja be a későket. Ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeld, mennyi az idő, nehogy lemaradj!