Ha mindig is forrt benned az expedíciós utazók felfedező kedve, mutatunk két olyan utazást, amitől garantáltan megremeg minden világutazó lába. Ebben a cikkben ugyanis az Északkeleti és Északnyugati átjárón keresztül haladó hajóutakról lesz szó.

Mindkét átjáró az örök jég és hó birodalmát szeli át, egyaránt veszélyesek és történetüket legendák és mesék sokasága fűzi át – mi lehetne ennél izgalmasabb?

Hó és rejtély – az Északnyugati átjáró

Egy, a közelmúltban készült tévésorozat miatt az Északnyugati átjáró újra a figyelem középpontjába került. Ez az átjáró hosszú időkön keresztül legendák és találgatások témája volt. Az angol és holland gyarmatosítók már a 15. század óta igyekeztek olyan útvonalat találni Ázsiába, ahol Portugália és Spanyolország elkerülésével, Észak-Amerikát északról megkerülve haladhatnak.

Számos sikertelen expedíció indult tehát a titokzatos útvonal felderítésére, ezek közül a leghíresebb az 1845-ben indult felfedezőút, amelyet John Franklin vezetett. Az expedíció tragikus véget ért, azonban az Átjáró közeli partszakaszokat és szigeteket gyakorlatilag azok a hajósok derítették fel, akik Franklin felkutatására indultak.

Erre a misztikus és titokzatos tájékra kalauzol el a Ponant hajótársaság egyik különleges óriásjachtján, a L’Austral fedélzetén. A több, mint három hetes expedíción nem csak az örök jég birodalmát, de a valódi luxust is felfedezheted.

Az utazás Gröndlandról indul, ami már önmagában különleges élmény. Kanada érintetlen, fantasztikus természeti szépségű vidékein, például Nunavut territoriumán keresztül haladva Alaszka lesz a végállomás.

Az óriási jégtáblák között a világ legkülönlegesebb állatait és madarait figyelheted meg, amelyben a L’Austral tökéletes társad lesz: zodiac hajókkal kerülhetsz testközelbe és fotózhatsz fókákat, orkákat, jegesmedvéket és a tenger egyéb állatait.

A nap végén pedig az ultraluxust francia eleganciával kombináló óriásjachtra térhetsz haza. A L’Austral fedélzetén fantasztikus kikapcsolódásban lehet részed. Hatcsillagos kiszolgálás, isteni francia borok és ételek és egy ultramagas színvonalú spa részleg vár a fárasztó nap végén.

Fagy és legendák – az Északkeleti átjáró

Az Északkeleti átjáró sem kevésbé titokzatos és legendás terület. Oroszország szibériai partvidéke mentén fekszik és évente pusztán néhány hétre enged masszív jégpáncéljából. Ugyan a Fehér-tenger népei már egészen korán, a 11. században elkezdték feltérképezni ezt a rideg tájat, a közelmúltig még nem nagyon jártak erre turistahajók.

Mostanra azonban több lehetőséged is van ellátogatni ide. Közel egy hónapos utazásra indulhatsz a Silver Explorerrel, vagy egy teljes hónapig utazhatsz a Crystal Endeavour fedélzetén.

Mindkét hajó az ultraluxus kategóriába esik és mindkettőn a kaland és a felfedezés áll az utazás középpontjában. Ezek a hajók speciális jégtörőkkel vannak felszerelve, így teszik meg biztonságosan az egyébként igen veszélyes utat.

Zodiac hajókkal és motoros szánokkal fedezheted fel a térség egyedülálló élővilágát és különleges természeti kincseit.

Bármelyik hajót is választod, a luxus kikapcsolódás garantált. Az Exploreren panoráma kilátású könyvtárban nézhetsz utána a térség nevezetességeinek, a Panorama Loungeban pedig felfedezőtársaiddal ismerkedhetsz meg. Az Endeavour kirándulásait akár jet skizéssel is felturbózhatod, a fedélzeten pedig Michellin csillagos étterem vár.

Mindkét hajón nagy szerepet kap a terület megismerése. A kapitányok törekednek rá, hogy minél több és izgalmasabb kirándulás férjen az utazásba – persze ebbe az időjárásnak is van beleszólása. Az estéket pedig szakértők társaságában töltheted el, akik a lehető legnagyobb tudással rendelkeznek a vidék történelméről, vadvilágáról és földrajzi tulajdonságairól.

Ha kedvet kaptál egy igazán különleges utazáshoz, nézz körbe nálunk és foglalj még ma!