Ahogy az életben szinte mindenhez, úgy egy hajós utazáshoz is tartoznak bizonyos illemszabályok. Ezek persze kellemetlenséget okozhatnak, ha nem ismerjük őket. Az éttermek, utazások, sőt, szinte minden szolgáltatás egyik fontos kérdése, hogy illik-e borravalót adni, és ha igen, mennyit.

Ebben a cikkben összeszedjük, hogyan érdemes jattolni egy hajós utazáson, hogy ne kerülj kínos helyzetbe.

Miért is adunk borravalót?

Vannak olyan országok, mint például az Egyesült Államok, ahol a borravaló egyfajta kötelező velejárója bármilyen szolgáltatás igénybevételének. Éttermek, hotelek, bárok – a személyzet a kifizetett áron felül szinte biztosan kap egy plusz összeget.

Borravalót adni sehol sem kötelező. Természetesen – mondhatnánk magyarként, hiszen a borravalót a kiváló szolgáltatás megköszönéseként adjuk. Nálunk általában a kifizetett ár 10%-át szokás adni, ezt egyre gyakrabban akkor is odaadjuk, ha nem voltunk kifejezetten lenyűgözve.

Máshol a világon a borravaló sokkal magasabb is lehet, mint 10%. Ez ijesztőnek tűnhet, de könnyen megérthető mögötte a logika: a borravaló motiválja a személyzetet a vendégek legjobb kiszolgálására. Ráadásul sok helyen bevett gyakorlat, hogy a személyzet gyakorlatilag a legalacsonyabb bért kapja munkája után, így a jatt jelenti számára a fő bevételi forrást.

Az is könnyen belátható, hogy egy jól időzített, megfelelő összegű borravaló, például a nyaralásod elején jócskán feljavíthatja az utazásod kényelmét. Ha például speciális táplálkozási igényeid vannak, az utazás elején figyelmesen átadott összeggel elérheted, hogy a pincér, vagy szobalány emlékezzen rád és külön ügyeljen a kéréseidre.

Ebben semmi rossz nincs, de érthető módon nem minden kultúrában ennyire elfogadott és bevett szokás a (magas) borravaló adása. Ez sokféle kellemetlenséghez vezethet. Az is kellemetlen, ha te adnál borravalót egy olyan helyen, ahol az tilos, de az is kínos, ha a személyzet elvárja, amit te nem gondoltál jogosnak.

Hogy megy mindez a hajón?

Részben a fent említett kényelmetlenségek elkerülése miatt jött létre a hajótársaságok automatikus borravaló rendszere. Az óceánjáró hajókon a személyzet nagy részének az alapbére meglehetősen alacsony és a szervízdíjat osztják szét közöttük.

Az automatikus borravalót éjszakánként és személyenként számolják, összege hajótársaságonként eltér. Csak egy pár példát említve: a Costánál és az Msc hajóin 10 euro, a Royal Caribbean hajókon pedig 14-17 dollár között mozog per fő per éj. A gyerekek is beletartoznak ebbe a rendszerbe, viszont nekik (általában 12 év alatt) néhány hajótársaságnál féláron számolják a borravalót.

Ez a szervízdíj tehát nincs benne az alapárban és az utazásod végén kell fizetned. Ezért mindenképpen érdemes még a nyaralásod előtt megnézned, hogy az adott hajón milyen összeggel kell majd számolni.

Az automatikus jattolás sem kötelező. Az utazás végén dönthetsz úgy, hogy nem akarsz fizetni, ezt a recepción kell jelezned. Az automatikus borravaló ugyanakkor gondoskodik róla, hogy a személyzet meg legyen fizetve a magas szintű szolgáltatásért, amit az utasoknak nyújt. Ráadásul neked sem kell azon törnöd a fejed, hogy vajon mennyit illik adni.

Ha nagyon elégedett voltál valaki munkájával, az automatikus összegen felül is adhatsz borravalót. Ezt érdemes legkésőbb az utazás utolsó estéjén, készpénzben odaadni. Ha viszont éppen ellenkezőleg, nagyon elégedetlen voltál egy szolgáltatással, azt érdemes a recepción, vagy a véleménykérő lapon jelezni. Így elkerülhetők a kellemetlen szituációk.


A kötelező szervízdíj elég mindenre?
Az előbb említett automatikus naponta felszámolt borravalót osztják szét a Veled kapcsolatban álló és a hajóút árában foglalt szolgáltatások nyújtói közt: azaz a kabinod takarítói, a főéttermek pincérei, szakácsai, stb. közt. Viszont fontos tudnod, hogy a bárokban, a spaban vagy wellness-részlegben a kínálatból történő extra fogyasztásra szintén felszámolnak szervízdíjat.


Van olyan, ahol nincs borravaló?
Igen, sőt nem is kevés helyen! Az ultraluxus hajótársaságoknál, azaz pl. Silversea, Seabourn, Ponant, Regent Seven Seas a hajóút ára tartalmazza a borravalót, az nemhogy nem kötelező, de semmilyen szinten nem elvárt.