Hajós utazásod megszervezésekor kardinális kérdés a kabinválasztás, melynek során a méret, az elhelyezkedés és az ár egyaránt fontos paraméterek.
Ebben a cikkben összefoglaljuk, milyen lehetőségek közül választhatsz.

A négy alap kabintípus

Ahogyan egy hagyományos szállodában, úgy a hajón is többféle szobatípusból választhatsz. Eltérő árú, felszereltségű és elhelyezkedésű kabinok várnak a fedélzeten. A legtöbb hajón általában négy típusú kabin létezik: belső, külső, balkonos kabinok, illetve lakosztályok.

A legkedvezőbb árkategóriába tartozó belső kabinok a hajó gyomrában helyezkednek el és nincs saját ablakuk. Ez elsőre talán nyomasztónak hangozik, de a legtöbb esetben úgy alakítják ki ezeket, hogy észre sem lehet venni az ablak hiányát. A természetes fényt például a közös terekre néző, trükkös ablakokkal pótolják – ezeken kívülről nem lehet belátni. A másik kedvelt megoldás pedig a virtuális ablak, ahol akár egész nap élőben és HD minőségben csodálhatod a tengeri kilátást.

Ennél magasabb árkategóriát képviselnek a külső, illetve a balkonos kabinok. A külső kabinok esetében az ablak nem nyitható, tehát ha alvás közben is tengeri levegőt szeretnéd magadba szívni, érdemes valamely balkonos kabint választanod.
Vitán felül áll, hogy a hajók legkényelmesebb szobatípusa a lakosztály, ahol akár saját inast is kaphatsz az utazásod idejére.

A családoddal utazol?

A legtöbb tengeri hajón a gyerekeket kedvezményekkel várják, amennyiben két szülővel, pótágyon utaznak. A pótágyat általában egy kinyitható kanapé vagy a falból lehajtható, emeleteságy-szerű konstrukció jelenti. A legtöbb alapkabin maximum 4 fő befogadására alkalmas, ezért ha ennél többen utaznátok, érdemesebb a lakosztályok közül választani.

Ez alól kivételt képez például az Msc hajótársaság, amely újabb hajóin már direkt családoknak tervezett Super Family Cabinok is elérhetők – két balkonos kabin egybenyitásával – de a családi kabinok csúcsát a Symphony of the Seas hajó fedélzetén található kétszintes családi lakosztály jelenti. Itt a gyerekek egy beépített csúszdán keresztül érkezhetnek a lakosztály nappalijába, ahol saját 3D-s mozi és léghokiasztal várja őket.
Jól hangzik, igaz?

Inkább egyedül hajóznál?

Ha egyedül kelnél útra, akkor általában 80-100%-os felárral kell számolnod, mert egy kétszemélyes kabin teljes árát kell kifizetned – viszont így bőven lesz helyed pakolni. Ugyanakkor egyre több hajótársaság kínál kabintípusokat egyedül utazóknak, különösebb felár nélkül.

Vegyük például a Norwegian hajótársaság újabb hajóin elérhető, Studio megnevezésű szobákat. Ezekben a kisebb alapterületű, belső kabinokban a maximális helykihasználás és a  kényelem dominál felár nélkül. A Studio kabinokhoz közös lounge tartozik, ahol ha kedved tartja, megismerkedhetsz más egyedül utazókkal is.

Elhelyezkedés

A választásban az ár mellett fontos szempont az is, hogy a hajón hol helyezkedik el a kabin. Ha egyedül, vagy a pároddal utazol, valószínűleg jobban értékelsz egy félreesőbb szobát, ahova alig szűrődik be a fedélzeti nyüzsgés zaja.
Ha viszont gyerekekkel utazol, érdemes lehet a medencékhez vagy épp az éttermekhez közel eső kabin mellett letenned a voksod.  

A külső ablakkal vagy épp balkonnal rendelkező kabinoknál nézd meg jól az elhelyezkedést a legjobb kilátás érdekében. Figyelj rá, hogy ha már felárat fizetsz a kilátásért, akkor semmi ne takarja el azt. A külső kabinok nézhetnek a mentőcsónakokat tartó konzol mögé is – ami valljuk be őszintén nem ad teljes élményt.

Bármelyik kabintípust is választjátok a kényelem garantált. Ami különösen akkor lesz elsődleges szempont, ha főleg aludni jártok majd a szobába – erre pedig jó esély van a gazdag programfelhozatalnak köszönhetően.