Ha már úgy érzed, szinte mindent láttál, vagy ha teljes szépségében akarod felfedezni a bolygót, a természet mindig fog tudni újat és lenyűgözőt mutatni. Főleg, ha egészen távoli helyekre is elutazol érte.

Túl a városon
A világ felfedezése nem áll meg a városnézéseknél – ezt egy vérbeli világjáró pontosan tudja. Persze a klasszikus látványosságok sokak bakancslistáján szerepelnek, de egy igazi világutazó ezeknél többre vágyik.

Egy ország, vagy kontinens valódi megismeréséhez nem elég, ha ellátogatsz a leghíresebb múzeumokba, épületekhez és fotózkodsz a városi tereken. Az utazás akkor lesz teljes, ha a természetbe is ellátogatsz, és megcsodálod annak nem ember-alkotta szépségeit – ezek legalább annyi élményt tartogatnak, mint maguk a városok.

A „hagyományos” út
A természet felfedezése, akár egy hosszabb túra formájában beleférhet egy „hagyományos” nyaralásba is, de ezért általában vagy a kényelemet kell feláldoznod vagy extra szervezéssel jár.

Egy különleges, például védett természeti érték felfedezését kihívás bepasszírozni egy sima nyaralás programjába. A legtöbb esetben macerás az odautazás (ráadásul pénzigényes is lehet), és akkor még nem is beszéltünk arról, ha speciális felszerelésre van szükséged – aminek a poggyászodban is helyet kell szorítanod.

Ha igazán kalandvágyó utazó vagy, akkor valószínűleg nem jelent gondot akár hetekig hátizsákból öltözni, de a háborítatlan, ugyanakkor lélegzetelállító tájakra így is nehézkes (és/vagy rendkívül költséges) egyénileg eljutni.

Hajóval az extrém is sima ügy
Van egy utazási alternatíva, aminél ezek a bökkenők nem merülnek fel. Akár egy nehezen megközelíthető, akár egy extrém úti cél szerepel a terveid között, a hajós utazásokkal a fenti nehézségekkel nem kell számolnod.

Egy ilyen utazásnál nemcsak a kényelem és a kirándulás jár kéz a kézben, hanem olyan kivételes helyekre juthatsz el, mint a Déli-sark, vagy a Galapagosz-szigetek – egy vérbeli világutazó bakancslistáján valószínűleg mindkettő helyet kap.

Egy hajóút során nem csak a tenger és a part szépségében gyönyörködhetsz. Szinte testközelből veheted szemügyre a régióra jellemző, egyedülálló állatvilágot is – képzeld csak el, hogy a szemed előtt úsznak az Alaszka partjainál élő bálnák vagy repülnek el a galapagosi madarak.

Alaszkát nagyjából két hét alatt felfedezheted például a Silver Explorer fedélzetén; Seward és Nome között közel 20 pontot érintve. Ha nem kedveled a hideget, ezért a világ melegebb részeit akarod látni, akkor az egy hónapos Indiai-óceán szigetei közötti barangolást imádni fogod – amire az Oceania Nautica nyújt lehetőséget. Igazán extrém helyre vágysz? Akkor a kéthetes antarktiszi hajózás neked szól a Silver Explorer fedélzetén.

Kényelem és kaland
Mindegy, melyik utat választod, egy dolog biztos: a kényelem. A fedélzeten ugyanis nem egy hátizsákból fogsz élni, hanem egy úszó kisváros fog kiszolgálni. A „kisváros” itt nem is feltétlenül a hajó méretét jelenti, inkább a kínált szolgáltatások mennyiségét értjük alatta. (Az igazán különleges helyekre kisebb méretű és utasszámú hajókkal tudsz ellátogatni.)

Az utazás alatt egyébként nincs „üres járat”: fárasztó és időigényes nappali utazgatás helyett a hajó éjjel teszi meg az utat az újabb úticél felé. Ez alatt te zavartalanul pihenheted ki a napközbeni felfedezés kellemes fáradalmait, alvással, szórakozással, vagy akár még egy kis testmozgással is. Reggelre pedig a hajó újabb úticélhoz ér, ami csak arra vár, hogy bebarangold.

Képzeld csak el, hogy minden nap más, páratlan szépségű hely vár rád, este pedig egy komfortos szálloda fogad. Ráadásul erre az útra az is veled tarthat, aki egyébként nem az outdoor kalandok szerelmese, hiszen a hajón kínált kikapcsolódási lehetőségek közül bárki talál kedvére valót, akár addig is, amíg te kirándulsz.