Egy tengerjáró felépítése embert próbáló és hosszadalmas folyamat. Nem csoda tehát, hogy a hajók elkészülését és vízre bocsátását nagy figyelem és ünnepi hangulat kíséri. A hajók „felszentelése” az ókorig nyúlik vissza – néhány kultúrában például emberi vérrel tették ezt.

Mára persze az ilyen brutális megoldások eltűntek és hivatalos ünnepségek maradtak helyettük, amik középpontjában általában sztárok állnak. Ebben a cikkben összeszedjük a legnevesebb keresztszülőket.

Sophia Loren

Elsőnek jöhet a legkülönlegesebb együttműködés a tengereken. Sophia Lorent nem kell bemutatni: kora egyik leghíresebb színésznője volt, aki nem csak Olaszországban, de világszerte ikonikus státusznak örvend. Igazi díva, aki megtestesíti az olasz szenvedélyt, stílust és eleganciát.

Nem csoda tehát, hogy az MSC hajótársaság őt kérte fel a keresztanyaság megtisztelő szerepére. Az érdekesség azonban, hogy az Msc Lirica óta a társaság minden egyes hajójának ő a keresztanyja. Idéntől, az egy milliárd dolláros Msc Belissimával együtt összesen már 14 hajónak a védnöke Loren.

Ez nem csak a színésznő fantasztikus karrierjének köszönhető, hanem annak is, hogy jó barátságot ápol a társaságot tulajdonló Aponte családdal. A Divina esetében még a tervezésben is direkt inspirálta a készítőket: a tengerjáró legnagyobb lakosztálya az ő nevét viseli, falain pedig a színésznő karrierjének híres mozzanatai elevenednek meg csodálatos fotókon.  

Királyi keresztszülők

Nagy-Britannia uralkodója, II. Erzsébet királynő az óriási brit hajótársaság, a Cunard több hajóját is megkeresztelte. Ezek egyike a Queen Elizabeth, amelynek fedélzetén igazi időutazás lesz a hajózásból. Délutáni tea, minden este élő zenés bálok, hagyományos brit sportok, mint a krokett vagy a tenisz (faütőkkel) és még sok más, a Brit Birodalom nagyságát és pompáját idéző program vár a fedélzeten.

Kate Middleton, vagyis Katalin cambridge-i hercegné szintén egy királyi, pontosabban hercegnői hajóhoz adta az arcát.  A Royal Princess fedélzetén igazán királyi nyaralásban lehet részed: fantasztikus kikapcsolódási lehetőségek és személyre szabott kiszolgálás fogad ezen a prémium kategóriás hajón.

Kim Catrall

Az előzőek után talán meglepő lehet, de keresztanya lett Kim Catrall is, aki a Szex és New York című sorozatban alakította a nem éppen visszafogott életstílusáról híres Samanthát. A választás azonban egyből érthetővé válik, ha megnézzük, melyik hajó védnöke Catrall.
A Norwegian Dawn 2002-ben New York-i körutazással indította tengeri karrierjét, így természetesen egy ikonikus New York-i sztárt választottak keresztszülőnek. A Norwegian hajóin egyébként is mindent a szabad stílus határoz meg – hajóik védnökeinek így nem ritkán választanak extravagánsabb sztárokat. A közelmúltban például Pitbull lett a Norwegian Escape keresztapja.   

Fiona és Csingiling

A Disney hajótársaság természetesen bátran játszhat saját karaktereivel a hajóik útra bocsátásakor is. Így a Disney Wonder keresztanyjának egy nem kevéssé csodálatos figurát, mint a Pán Péter Csingilingjét választották meg. A hajó fedélzetén pedig tényleg csodák várják a gyerekeket.

Folyamatos Disney-vetítések és a különböző rajzfilmek által ihletett programok, óriási vízipark, rajzfilmhősöknek beöltözött animátorok és még sok-sok különlegesség teszi ezt a hajót a gyerekek kedvencévé.

A Royal Caribbean a Shrek filmek Fiona hercegnőjét választotta az Allure of the Seas keresztanyjává. Ezt a döntést sokan kritizálták, hiszen az óriás tengerjárókkal utaztató társaságtól kissé komolytalannak tűnhet ez a döntés, az RC azonban büszkén kiáll a Dreamworks-szel kötött partnersége mellett.

Főleg, hogy ez az együttműködés még jobban színesíti a társaság amúgy is fantasztikus fedélzeti programkínálatát: a falmászás és Broadway előadások mellett tematikus partykkal is várják az utazóközönséget, ahol a kicsik Shrekkel, a Kung Fu Panda hőseivel, vagy a Madagaszkár filmek állataival is találkozhatnak.