Hajóval utazni nagyon kényelmes, hiszen számos úticélt látogathatsz meg anélkül, hogy mindegyiket külön kéne leszervezned. Van azonban néhány nagyon fontos alapszabály, amit be kell tartanod ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a hajós utazás.

Ebben a cikkben adunk pár hasznos tippet, hogy komolyabb stressz nélkül menjen a beszállás a hajóra.

Odajutni kocsival...

Mielőtt lefoglalod az utazást, nézd meg alaposan, hogy honnan is indul a hajó. Nem árt már jó előre megtervezni, hogyan jutsz el a kiindulási pontra, főleg, ha gyerekekkel utazol. Ez persze nem nagy kunszt, ha a beszállóhely viszonylag közel van.

Egy Genovából, vagy mondjuk Velencéből induló mediterrán körút esetében végülis nincs szükség nagy szervezésre. Viszont nagyon fontos, hogy ilyenkor is elegendő időt hagyj magatoknak „odajutni”. A hajó meghatározott időpontban elindul és nem vár senkire, akármilyen okból történt is a késés.

Ha kocsival utazol, bőven hagyj plusz időt a forgalomnak. A fentebb említett olasz városok környékén például rendszeresen alakulnak ki óriási dugók az autópályán. Ha nagyon kicentized az érkezést, egy ilyen forgalmi káosz simán megkeserítheti az életed.

Az utazás alatt nem kell aggódnod az autó miatt, mert az indulási kikötőkben általában nagy parkolók állnak rendelkezésre.

...vagy repülővel

Ha messzebb utazol, például a Karib-térségbe vagy Alaszkába, az autó természetesen nem opció. Mindenképpen úgy foglalj repülőutat, hogy 1-2 nappal a hajó indulása előtt már a kikötő közelében legyetek.

Ez tehát azt jelenti, hogy minden hosszabb utazásra rá kell számolni 1-2 tranzit éjszakát. Egy hosszabb repülőúton simán összejöhetnek több órás késések. Számolj plusz időt a csatlakozásokra és ne felejtd el az eltérő időzónákat sem – az érkezést mindenképpen a hajó időzónája szerint számold ki.

Azt is tervezd meg előre, hogy a hotelből (esetleg a repülőtérről) hogyan jutsz ki a kikötőbe. Sokszor persze a taxi tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, de más opciókkal sokat spórolhatsz. Sok hajótársaságnak van saját shuttle szolgáltatása, illetve a tranzithotel shuttle lehetőségeit is érdemes megnézni.

Mikor kell a hajóhoz érni? 

Bárhogy is mész az első kikötőbe, legkésőbb 3 órával az indulás előtt érj a hajóhoz. A csomagok leadása, a biztonsági vizsgálatok és a felszállás sok időt vesznek el, ezért érdemes ezekre is nagyvonalúan időt hagyni.

Beszállásnál minden esetben sorban állásra kell felkészülni, még ha nagyon korán érkeztél, akkor is. Ez nem ritkán a szabad ég alatt zajlik, ezért a kézitáskába érdemes néhány könnyen elővehető ruhadarabot tenni. Kendőt, kalapot a déli napsütés, vagy meleg sapkát, sálat a hideg ellen.
 
Ha repülővel utazol haza, a hajó érkezése után legalább 6 órát számolj a felszállásra. A késések elég ritkák az óceánjárók esetében, de egyrészt az ördög sosem alszik, másrészt a kiszállás is eltarthat egy darabig. 

Mi legyen nálad a beszálláskor?

Végezetül néhány további tipp a beszálláshoz. Mielőtt beállnál a sorba, ellenőrizd, hogy minden úti okmány és igazolvány megvan-e. Ezeket pakold könnyen elérhető helyre, hogy ne tartsd fel a sort.

Ezen kívül készülj fel arra is, hogy a „feladott” csomagjaidra akár több órát is várnod kell. De addig sem kell elvesztegetned az időt! Legyen nálad egy könnyű kézitáska, amivel nem teher sorban állni, de beleférnek az első délutánhoz szükséges darabok.

Pakolj be váltás ruhát, fürdőruhát és ha szükséges, a legfontosabb gyógyszereket is ide tedd. Így már azelőtt is elkezdheted a nyaralást, hogy visszakaptad volna a poggyászod.