Mindjárt elérkezik a várva-várt családi nyaralás ideje, ahol a gyerekek végre szabadon játszhatnak, a szülők pedig kikapcsolódhatnak és feltöltődhetnek.

Az öröm azonban nem felhőtlen, mert a gyerkőcök miatt még a fél háztartást be kell pakolnod. Nem is beszélve arról, hogy a nyaralás ideje alatt neked vagy a párodnak éjjel-nappal rájuk kell majd felügyelnie. Persze szívesen épít az ember homokvárat, csúszdázik és pancsol a kicsikkel a tengerben, de a folyamatos gyerektempó nem éppen a pihenés netovábbja.

Sokan úgy gondolják, hogy egy hajós utazáson még rosszabb a helyzet, mert a fedélzeten töltött időben végig szórakoztatni kell a gyerekeket.  A valóságtól azonban mi sem áll messzebb – ebben a cikkben összeszedjük, miért.

Anya, kérek enni... Most azonnal!

A fenti mondat ismerősen csenghet minden szülőnek. A legtöbb gyerekes családnak gondot okoz alkalmazkodni egy szálloda időbeosztásához és ételkínálatához is. A gyerekek pizzát akarnak, és nem este 8-kor, hanem most azonnal.

Hajóval utazva szerencsére szinte bármikor és szinte bármit ehettek – mégpedig anélkül, hogy ehhez az egész konyhát be kellene pakolnod. Ha a főétkezések között (vagy helyett) hamburgert vagy pizzát ennének a gyerkőcök, mondjuk a medence partján, ezt minden gond és plusz költség nélkül megtehetik.

A vacsora idejére sem kell egyhelyben ülnie a nyughatatlan kis lurkóknak. Néhány családbarát hajón választhattok úgynevezett családi vacsorát. Itt a gyerekek hamar megkapják a választott ételeiket, miután pedig megvacsoráztak, a gyerekklub animátorai játszani viszik őket.

Folyamatos programok

A legtöbb tengerjáró fedélzetén rengeteg, kimondottan gyerekeknek szóló programmal és élménnyel várják az utasokat. Vannak azonban kimondottan család- és kisgyerekbarát hajótársaságok is, ahol a gyerekek szórakoztatása valóban kiemelt figyelmet kap.

Ha egészen pici, tehát hat hónap és három év között van a kis útitárs, a Costa és az Msc hajóin még neki is találtok kedvére való elfoglaltságot. Játszhat a miniklubban és pancsolhat a kismedencében is, így a hajón töltött órák nem lesznek unalmasak neki sem. Kikötés után pedig családbarát kirándulásokon vehettek részt a Föld legszebb tájain. 

A Costa Diadema fedélzetén például bejárhatjátok az egész Mediterrán térséget, de utazhattok Nyugat-Mediterrán körútra az Msc Sinfoniával is.   

A három és tizenkét év közötti lurkóknak fog felejthetetlen élményt nyújtani egy Disney hajóút. A Disney Magic igazi varázslatnak ad otthont: a külön nekik szánt foglalkozások mellett a gyerekek találkozhatnak kedvenc rajfilmhőseikkel és részt vehetnek például Marvel partikon is. A Disney Magic-kel két hét alatt akár az Atlanti-óceánon is átkelhettek – ilyen fedélzeti programok mellett nem fogjátok bánni a hajón töltött napokat.

Ha tinédzser korúak a gyerekeid, pontosan tudod, hogy szórakoztatásuk embert próbáló feladat lehet. Az Anthem of the Seas  hajóval utazva viszont emiatt sem kell majd aggódnod. A sportpályák mellett szörf- és ejtőernyőszimulátor, valamint egy sziklamászófal és egy valódi cirkusziskola várja az utasokat. Ráadásul ha a Bahamák felé utaztok ezzel a hajóval, eltölthettek egy teljes napot Cococay-ben, a Karib-térség legjobb víziparkjában.

Folyamatos felügyelet

Akár kicsik, akár nagyobbak a gyerekek, természetesen nem szívesen hagynád őket magukra egy több ezer fős hajó fedélzetén. Szerencsére nem is kell ilyesmit tenned. Szinte minden tengerjáró fedélzetén kiemelt figyelmet szentelnek arra, hogy a gyerekek biztonságban játszhassanak, amíg a szüleik pihennek.

Úgy vehetnek részt egész napos programokon a gyerkőcök, hogy egy pillanatig sem kell a biztonságukért aggódnod. Animátorok és szakképzett felügyelők veszik körül őket, így amíg ti nyugodtan pihentek, a gyerekek biztonságban kalandozhatnak.