Akárcsak a szállodaláncok esetében, úgy természetesen a nagy hajótársaságok között is lényeges különbségek vannak. Különböző kategóriák léteznek főképp az ár alapján, de persze vannak eltérések a megcélzott közönségben is.

Ebben a cikkben összeszedjük a nagyobb hajótársaságok főbb jellemzőit, hogy könnyebb legyen eligazodnod közöttük.

A legolcsóbbak

Az „olcsó” itt inkább azt jelenti, hogy baráti, sőt, még inkább családbarát. Az Msc, a Costa és a Pullmantur hajótársaságokat soroljuk ebbe a kategóriába. Mindhárom társaság európai székhelyű: a Costa és az Msc büszkék olasz identitásukra, a Pullmantur pedig spanyol zászló alatt indítja hajóit.

Az áraktól nyilván nem függetlenül Magyarországon talán a Costa és az Msc utazásai örvendenek a legnagyobb népszerűségnek. És hogy miben áll az árak baráti jellege? Mindkét társaság nagyon család-centrikus. Ez pedig nem csak az étkezéseiken és a programokban mutatkozik meg, de az árakban is.

A Costánál és az Msc-nél is szüleivel egy kabinban ingyenesen utazhat a gyerkőc (előbbinél 18, utóbbinál 12 éves kor alatt), de számos egyéb kedvezmény is elérhető, például speciális, családi kabinok formájában.

A Pullmanturnál az all-inkluzív jelleg miatt lesz igazán kedvező az ár: a fantasztikus ételek mellett itt az italkínálat egy nagy része is a kifizetett árba tartozik. A kulináris élvezetek ráadásul kiemelt szerepet kapnak ezeken a hajókon, ami valóban különleges tulajdonság az alacsonyabb árkategóriában.

Bármelyik társaság mellett döntesz, az európai és mediterrán hangulat elkísér a világ másik végére is. A Pullmantur Horizonnal például a Közel-Keletre látogathatsz el, az Msc Bellissimával többek között Japánig utazhatsz, a Costa Pacifica fedélzetén pedig akár az Atlanti-óceánt is átszelheted egy különleges úton

Drágább óriások

Az előzőekhez hasonlóan a Royal Caribbean és a Norwegian Cruise Line is több ezer fős óriáshajókkal utaztat, de ezek a társaságok már magasabb árkategóriát képviselnek. A magasabb ár pedig magasabb színvonalú, sokszor teljesen személyre szabható szolgáltatásokat eredményez.

A Norwegian nem véletlenül nyerte el több ízben is a megtisztelő, Európa Vezető Hajótársasága címet. Ezeken a hajókon minden a szabadságról és a családbarát szemléletről szól: mindenből minél több variáció van, a lehető legjobb szolgáltatás érdekében. 34 kabintípus a maximális kényelemért, 21 féle étkezési lehetőség, fantasztikus programok – a lényeg a személyre szabott kényelem és kikapcsolódás.  

A Royal Caribbean tulajdonában vannak a világ legnagyobb óceánjárói, amelyek fedélzetén a kikapcsolódás és szórakozás új dimenziói nyílnak meg. Olyan programokkal és terekkel várják utasaikat korosztálytól függetlenül, amikre nem igazán számítana az ember egy hajón: falmászás, görkorcsolya, drótkötélpálya, élő füves parkok és még sorolhatnánk. A lehető legmagasabb szintű szolgáltatást kínálják a lehető legszélesebb rétegnek.

E két hajótársasággal is elutazhatsz a világ szinte bármelyik pontjára, így a Norwegian Starral például Chilébe, az Oasis of the Seas-zel pedig többek között a Bahamákra.

Prémium hajók

A prémium kategóriában már tényleg magas árakról beszélhetünk. A Celebrity Cruises, a Princess Cruises és a Holland America Line hajóit vehetjük ide. Ezeknél a társaságoknál már kiemelt szerepet kap a luxus, a stílus és az elegancia.

A flották minden egyes hajója különleges valamilyen szempontból és egyedülálló élmények várnak, akár a kirándulásokat, akár a gasztronómiát tekintve. Mindhárom társaság különleges, személyiségformáló élményként tekint az utazásra, amely megszentelt figyelmet igényel.

A Celebritynél egyszerre dominál a természet és a luxus: Michellin-csillagos ételeket kóstolhatsz hajóik valódi gyepszőnyeggel borított fedélzetén. A Holland Americánál a helyi kultúra van a középpontban: előadások és különleges kirándulások hozzák testközelbe az adott úticélt. A Princess pedig luxus kényelméről, legendás konyhájáról és különleges közösségi tereiről híres.

Bárhova utazol is ezekkel a luxushajókkal, garantáltan fantasztikus élményekben lesz részed. A Celebrity Milleniummal például bejárhatod Alaszkát, a Sea Princess fedélzetén felfedezheted Pápua Új-Guinea titkait, az ms Prinsendammal pedig Izland-Grönland körutazásra indulhatsz.

Az ultraluxus világa

Legutolsónak a hajózás csúcsát, az ultraluxus hajóutakat hagytuk. Itt az ár határa már tényleg csak a csillagos ég, de a cserébe kapott szolgáltatások is hatcsillagosak. A Ponant, a Silversea és a Crytal hajóit sorolhatjuk ebbe a kategóriába.

Ezeken a hajókon olyan luxus vár, amilyennel az átlagember még a szárazföldön se nagyon találkozik. A fényűzés, az elegancia, a kényelem és az elképesztő úticélok találkoznak minden egyes ultraluxus úton.

Maguk a hajók is jócskán különböznek az eddig említettektől: a többezer fős monstrumokkal ellentétben az ultraluxus tengerjárók nem ritkán kisebb, modern művészeti remekművek. Kifinomult és fényűző berendezés, gyönyörű vonalvezetés és speciális felszereltség az olyan különleges környezeti viszonyokhoz, mint például az Antarktisz.

Különleges úticélokból pedig nincs hiány. Ezeken az utakon testközelbe jön a természet: speciális zodiac hajókkal indulhatsz a kirándulásokra, ahol szakértők segítségével ismerheted meg a Föld legkülönlegesebb tájait, állatait, növényeit.

A kirándulások után pedig elképesztő fényűzés és kényelem vár az óriásjachtok fedélzetén. Kifogástalan kiszolgálás, a világ legjobb ételei, a legjobb szállodákat messze leköröző kabinok és fantasztikus kikapcsolódás. Ezek a hajóutak azoknak valók, akik nem csak a Földet, de a luxust is kívülről-belülről meg akarják ismerni.

Barátságos, óriás, vagy luxushajó? Nálunk mindent megtalálsz. Nézz körbe ajánlataink között és foglalj még ma!