A tengerbe, vagy a hegyek mögé lebukó nap a nyaralásod romantikus fénypontja lehet és egyben csodálatos fénykép-téma is. Nem csoda, ha meg akarod örökíteni ezt a látványt, de amatőr fotósoknak ez nem mindig sikerül túl jól. Ha a te utazásos fotóid nagy százaléka is elmosódott naplemente-fotó próbálkozás, akkor mai cikkünkben neked is segítünk.
Íme 5 tipp a szép naplementés fotókért!

1. Tervezés és türelem
Nagy dologra nem kell gondolni, de ha tényleg jól elkapott képet szeretnél, nem árt reggel megnézni, mikor is megy majd le a nap. Persze spontán is sikerülhetnek csodálatos fotók, de hidd el, jobban jársz, ha előre tervezel.
Előkészülni ugyanannyira fontos, ha a hajón, az egyik fedélzetről, vagy a lakosztályod erkélyéről fotóznál, mintha mondjuk az Akropolisz tetejéről akarnád ellőni a fényképet. Legyél ott 20 perccel, fél órával előbb, hogy legyen időd ráhangolódni a helyszínre és elvégezni a megfelelő beállításokat. Így biztosan nem maradsz le semmiről.  

2. A kompozíció
Persze, lekapni a naplementét az óceán hullámai fölött - nem tűnik túl bonyolultnak, már, ami a kompozíciót illeti. Mégis, mikor visszanézzük a nyaraláson készült fényképeket, gyakran átugrunk mindent, ami nem egymásról, vagy híres épületekről (esetleg aranyos állatokról) készült.
Ennek oka sokszor az, hogy nem elég eredeti a beállítás, vagyis a századik ugyanolyan képet készítettük el. Dobd fel a kompozíciót! Tárgyak, emberek az előtérben? Magát a narancsos-rózsaszínes égsávot, a vízfelszínen lévő tükröződést, vagy inkább a sziluetteket akarod a fókuszba tenni?
Kísérletezz bátran, akár a hajó fedélzetén, akár a szárazföldön akarod lencsevégre kapni a naplementét. Vagyis kattints, ahányszor csak tudsz! Emellett pedig nem árt, ha figyelembe veszel néhány komponálási szabályt is, így például az aranymetszést és a harmadolást.

3. Ne félj a felhőktől!
Talán meglepőnek tűnhet, de a naplemente-fotók legnagyobb barátai a felhők. Egy felhőkkel jócskán terhelt égbolt ugyanis sokkal mozgalmasabbá, súlyosabbá teszi majd a képed, hiszen a lenyugvó nap fényét így sokkal több dolog töri meg.
A képed kontrasztja és textúrája is sokkal vonzóbb, életszerűbb lehet, mintha a tiszta égbolton fényképezed le a nap eltűnését a horizonton. Persze a felhők mozgását nem tudod irányítani és valószínűleg azt sem tudod kiszámítani, mikor lesz éppen annyira felhős az égbolt, hogy a nap szépen átsüssön a bolyhok között.
Ezzel a tanáccsal inkább csak azt akarjuk mondani, hogy néhány, akár nagyobb felhő se ijesszen el a próbálkozástól, mert fantasztikus képekkel gazdagodhatsz. 

4. A beállítások
Persze, persze, sokan vagyunk, akik leginkább csak az utazáson vesszük elő a fényképezőgépet. Nem sokat bajlódunk a beállításokkal, inkább csak célzunk és azonnal lőjük is a képet. Ha viszont igazán szép, mutogatnivaló, sőt, háttérképnek való fényképet akarsz, akkor érdemes törődni a géped beállításaival is.
Ahogy lejjebb és lejjebb megy a nap, egyre hosszabb záridőre lesz szükség a fények és színek tökéletes megörökítéséhez. Ha digitális fényképezővel dolgozol, érdemes melegebb fényszűrőt tenni a képre, mert így még élénkebben kirajzolódnak majd a narancssárga, rózsaszín és arany árnyalatok.
Nyugodtan kísérletezgess az alulexponálással is, mert ezzel is telítettebb színeket érhetsz el. A fókuszálásnál persze minden a konkrét témától függ, de a felhők itt is jó támpontot adnak.

5. Utómunka
Ha a legjobbat akarod kihozni a képeidből, néha nem árt meg egy kis utómunka. Erre ma már ezer és egy képszerkesztő programot találsz. Hagyományos felállás szerint hazaérsz, kipihened az utazás fáradalmait, aztán, mondjuk egy esős, októberi napon nosztalgikus sóhajok közepette nekiülsz, hogy megszerkeszd a képeket.
Vannak azonban olyan utak, ahol az elképesztő látvány nem hagyja, hogy várj. A Ponant Izlandra vagy éppen a Seychelle-szigetekre induló hajóútjain pontosan ilyen csodákat láthatsz. Szerencsére a társaság gondol erre, ezért ezeket az utazásokat hivatásos fotósok társaságában élvezheted.
De éppen így kitanulhatod a fotózás és az utómunkázás csínját-bínját a Crystal profi fotólaborjaiban, mondjuk  az Antarktisz felé menet, vagy a Celebrity fényképes workshopjain, Japán körül hajózva.

Ha igazán különleges utazásra vágysz, sok gyönyörű naplementével, ne habozz! Nézz körbe nálunk és foglalj hajóutat még ma!