Hogyan válaszd ki az első hajóutad?

Készen állsz életed első hajóútjára?
Akkor több mint valószínű, hogy kérdések tömkelege kavarog benned a választással kapcsolatban. Nyugodj meg, ez teljesen érthető. A zavaros köd azonban pillanatok alatt szertefoszlik, ha ismered a jó döntéshez szükséges legfontosabb szempontokat.
 
  1. Mennyi időd van?
Ezt egy klasszikus nyaralásnál is le kell tisztáznod. A hajónál annyiban változik a képlet, hogy fix menetrendhez kell igazodnod, mert előre meghatározott állomásokat fogsz érinteni előre meghatározott idő alatt. Éppen ezért érdemes minél hamarabb letenned a voksod a rövidebb, vagy hosszabb utazás mellett.

Egy rövidebb kiruccanás Európából indulva nagyjából hat nap, de ugyanennyi idő alatt akár a Bahamákat is bejárhatod. Persze itt számításba kell venned azt az időt is, amíg eljutsz a hajó kiindulási pontjára (például Miamiba). Ha hosszabb időre mennél, választhatsz két hetes, sőt több hónapos utazást is.
 
  1. Mekkora hajóval utaznál?
Egy hagyományos szállás választásához hasonlóan a hajós utazásnál is figyelembe kell venned a saját és a párod, családod igényeit.

A gyerekek színes, szórakoztató programokra vágynak, ami nagyobb fedélzetért (pl. Msc Bellissima) kiált, de ha a nászutadat szervezed, valószínűleg egy  kisebb, romantikusabb (pl. Silver Explorer) hangulatú hajón fogjátok jól érezni magatokat.
 
  1. Unalom a fedélzeten? (Kizárt)
Tapasztalatból tudjuk, hogy sokan azt gondolják, a fedélzeten töltött idő egyet jelent az unalommal, ami különösen gyerekekkel okozhat problémát. Nos, ez az elképzelés nagyon messze áll a valóságtól.

Legyen szó családi vakációról, vagy a nászutadról, egy hajó fedélzetén annyiféle program és szórakozási lehetőség vár, amennyi valószínűleg egy szárazföldi nyaralás során sem.

Vegyük például a Disney Magic névre keresztelt hajót, mely a nyugat-karibi térségben közlekedik és ahol valóban a szórakozásé a főszerep. Ez a hajó nem kevesebb, mint 2600 utazó teljes kényelméről és kikapcsolódásáról gondoskodik.

A fedélzeten a családi aquapark és a hatalmas sportpályák mellett olyan egyedi programok várnak, mint a tematikus Disney- és Marvel-partik. Akár kicsik, akár tinédzserek a gyerekek, ezen a hajón meg fogják találni az őket rabul ejtő elfoglaltságot – ahogy te is.

Vagy ott van az új, 2018 decemberében vízre helyezett Celebrity Edge. Ez a hajó valódi luxuskikapcsolódást kínál és például beutazhatod vele  a Mediterrán térséget Róma és Barcelona között. A fedélzeten a mediterrán gasztronómia minden ízével találkozhatsz, emellett pedig rengeteg kikapcsolódási és vásárlási lehetőség vár.

Egészen különleges és modern szemléletben rendezett színházi előadásokat nézhetsz meg, a luxusüzletekben személyre szabott ajánlatokkal találkozhatsz, a programokat pedig elegáns klubokban, bárokban és persze a medence partján pihenheted ki.

+1. Az úticél
Talán meglep, hogy ezt hagytuk utoljára, hiszen egy hagyományos nyaralás esetében valószínűleg ez az első kérdés a tervezéskor. Hogy pontosan hova utaznál, természetesen a hajónál is mérvadó. Ez azonban egy speciális eset, hiszen a tengeri hajó fedélzetén való tartózkodás is felér egy nyaralással – ezért jobb, ha az úticél előtt a hozzád passzoló hajót választod ki.

Ugyanazt a térséget általában többféle méretű és eltérő szolgáltatást kínáló hajóval is meglátogathatod, így akár a nászutadat,  akár családi nyaralást szervezel, jó eséllyel találsz neked tetszőt – akár Észak-Európában, vagy a Karib-tengeren.