Egy hajós utazás annyira sokféle lehet, hogy foglalás előtt szinte elárasztanak a lehetőségek. Luxus nászútra mennél a pároddal, vagy inkább élménydús családi nyaralásra vágysz? Nagy és elegáns kabint szeretnél, vagy inkább az úticél áll a középpontban?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell tudnod a választ, mielőtt lefoglalod a nagy utazást. Szerencsére nem kell egyedül döntened. Ebben a cikkben adunk pár hasznos tippet arra, hogy hol és hogyan foglald le a hajóutat.

Mindegy, hol foglalsz?

Bizonyos szempontból mindegy, hol foglalod le a hajós utazást. A hajótársaságok által megszabott árakat minden utazási irodának tartania kell. Ez egyszerre jó és rossz hír is. Jó hír, mert nem kell attól félned, hogy ugyanazért a hajózásért dupla árat kell kifizetned. Ugyanakkor rossz is, hiszen nem fogod szuperolcsón megtalálni a kiszemelt hajóutat valami varázslatos weboldalon.

Hajóutadat direkt a hajótársaságtól is lefoglalhatod, általában már a honlapjukon keresztül is. Az árak azonban térségenként eltérnek. Ugyanaz az utazás gyakran más áron fut az Egyesült Államokban, mint itt Európában.

Hogy végülis mennyit fizetsz a hajóútért, az rengeteg dologtól függ. Számít a hajótársaság, a hajó, a kabin, az úticél és persze az út hossza is. Ennyi tényező között pedig elkellhet egy kis segítség.

Nem mindegy, hol foglalsz

Hogy hol érdemes hajóutat foglalni? Röviden és tömören: nálunk. Egy felkészült utazási iroda (amilyenek mi is vagyunk) nagyon meg tudja könnyíteni az utazásszervezést. Segítünk eligazodni a rengeteg opció között, akkor is, ha éppenséggel semmilyen konkrét ötleted nincs még, csak annyit tudsz, hogy kipróbálnál egy hajós utazást.

De ha tudod az úticélt és/vagy, hogy mikor utaznál, akkor is jó döntés harmadik félen keresztül foglalni. Talán már hallottál néhány hajótársaságról, vagy hagyományos hajós úticélról, de az iroda segít kiválasztani a leginkább hozzád illőt. 

Vannak olyan hajóutak, ahol szinte csak családok utaznak, míg más hajókon főleg idősebbekből áll a közönség. Ez azonban elsőre nem mindig egyértelmű a hajótársaságok honlapjairól, hiszen a legtöbb hajóutat általában minél szélesebb rétegnek szeretnék hirdetni.

Ha éppen a tökéletes nászútra indulnál a pároddal, nem biztos, hogy egy több száz kisgyerekkel megtömött hajó a legjobb választás. Ha viszont pont, hogy a gyerkőcökkel szeretnél egy felejthetetlen nyaralást, akkor olyan hajóút lesz ideális, ahol a lurkók zavartalanul csúszdázhatnak, pancsolhatnak és játszhatnak egész nap.

Ráadásul, ha irodán keresztül foglalsz, nem vagy egyetlen hajótársaságra korlátozva. A Karib-térségbe például szinte az összes hajótársaság szervez utakat. Egy hét alatt körbehajózhatod a Karib-tengert többek között a Carnival Glory, a Disney Fantasy vagy az Msc Preziosa fedélzetén is.  

Nálunk nem csak, hogy húsznál is több hajótársaság kínálatából válogathatsz, de jól is ismerjük ezeket, így garantáltan meg tudjuk könnyíteni a döntést.

Hogyan csípheted el a legjobb árat?

Csakúgy, mint a repülésnél, a hajóutak esetében is akkor jársz a legjobban, ha jóval idő előtt foglalsz. Természetesen léteznek last minute ajánlatok, ahol adott esetben nagyon kedvező árat foghatsz ki. Az ilyen ajánlatoknál azonban általában korlátozottabbak a lehetőségek, például sokkal kevesebb kabintípusból választhatsz.

Általános hüvelykujjszabályként azt mondhatjuk, hogy érdemes egy-másfél évvel a tervezett indulás előtt foglalni. Azonban a konkrét időponthoz érdemes segítséget kérni. Az iskolai szünetek és hagyományos utazós időszakok borsos árakat diktálhatnak, az utazási irodák azonban segíthetnek kikerülni a legdrágább periódusokat. Nálunk is első kézből értesülhetsz a legjobb ajánlatokról, hogy minél jobb áron, minél többet hozz ki az utazásból.

Nézz körbe ajánlataink között és mi segítünk kiválasztani a hozzád illő hajóutat!