Te hallottál már a fehér éjszakáról? Nem, nem egy havazás utáni estére gondolunk, hanem egy olyan különleges csillagászati eseményre, amit Oroszországban egy hatalmas fesztivál keretén belül meg is ünnepelnek, pedig ezzel a természeti csodával nem csak ott találkozhatsz!


Mi is az a fehér éjszaka?

Június hónap táján az északi félgömb egy része egészen varázslatos hellyé változik, ahol egy különleges természeti jelenség tapasztalható. A napforduló körüli hetek egészen nagy változást hoznak a hétköznapokban, mivel a földgömböt speciális szögben érik a napsugarak. A fehér éjszakák során a nappalok hossza különösen megnövekszik, sőt ezek a rendkívül rövid éjszakák sem a megszokott módon telnek, hiszen a Nap alig bújik el a horizont mögé.

A 60 szélességi fok felett fekvő városokban ezekben a hetekben a Nap sehol nem süllyed 6 foknál mélyebbre a látóhatárhoz viszonyítva, így még késő éjjel is majdnem teljesen világos van. Így született meg a fehér éjszaka: egy különleges természeti jelenség, amit életében mindenkinek legalább egyszer látnia kell!
 

Hol csodálhatod meg a fehér éjszakákat?

Az oroszországi Szentpéterváron például komoly fesztivállal ünneplik meg ezeket a különleges éjszakákat, egybekötve az iskola befejezésének megünneplésével. Nem véletlen tehát, hogy sokan úgy gondolják, csak ezen a környéken találkozhatnak ezzel a csodás jelenséggel, pedig valójában ugyanúgy megjelenik Norvégiában, Izlandon, Finnországban, sőt még Svédországban is. 

Sőt, kevesen tudják, de a fehér éjszaka nevű jelenséggel nem csak az északi félgömbön lehet találkozni. Ugyanúgy a déli félgömb 60 szélességi fok feletti városaiban is feltűnik ez a jelenség, a különbség csupán annyi, hogy a téli napforduló idején, vagyis decemberben. Ebben az időszakban kissé olyan érzése lehet az embernek, mintha megállt volna az idő, és egyetlen hosszú nap lenne. 

Ha tehát neked is szerepel a bakancslistádon, hogy életedben legalább egyszer láss egy valódi fehér éjszakát, bármelyik előbb felsorolt úti cél közül választhatsz, nem szükséges a zsúfolt Szentpétervár mellett döntened. 
 

Hogyan menj oda?

Ma már rengeteg közlekedési eszköz közül választhatsz, mégis azt gondoljuk ez a természeti jelenség igazán különleges utazást igényel, ami még emlékezetesebbé teszi az élményt. Nincs romantikusabb, mint elhajózni a naplementében és gyönyörködni a látványában. Vagy mégis? Mit szólnál, ha azt mondanánk, mi elviszünk téged az örök napfénybe, hogy ne csak a földön, de a vízen is megtapasztald a fehér éjszaka varázsát? A hajoutkell.hu-nál többek között izlandi és más hasonló úticélokkal is szolgálunk a fehér éjszakák ideje alatt, ezzel is még emlékezetesebbé téve neked az utat. Légy részese a csodának és tapasztald meg milyen az, amikor megáll az idő földön és vízen egyaránt.