Végre újra indulnak a hajók!

Szögezzük le rögtön az elején, hogy egy hajó, az Msc Grandiosa télen és tavasszal is járt a Földközi-tengeren, de amíg a szigorúbb járványügyi korlátozások voltak érvényben, kevés honfitársunk vágott bele a kalandba. Most viszont egyre könnyebb lesz hajózni!


Merre indulnak a hajók?

Idén nyáron a Földközi-tengeren, a Bahamákon; majd nyár végétől a Karib-tengeren indulnak a hajók fokozatosan. A különböző országokba érvényes beutazási szabályok miatt 2021. nyarára egyelőre a Földközi-tengerre érdemes hajóutat tervezni.

Az MSC és a COSTA hajótársaságnak Velencéből és Triesztből, Genovából illetve Savonából indulnak hajói. A NORWEGIAN és a CELEBRITY hajótársaság Athénból indul a gyönyörű görög szigetekre; a Royal Caribbean egyik hajója Izraelből indul.

Az MSC és a PRINCESS hajótársaság tervez észak-európai utakat; de amíg ezek az országok nem nyilatkoznak arról, hogy kit, milyen feltételekkel engednek belépni az országba, addig egyelőre ezeket kérjük fenntartással kezelni!
 

Milyen feltételekkel lehet utazni?

  1. A Norwegian, a Celebrity és a Royal Caribbean hajóira kizárólag oltottak utazhatnak (az oltás második dózisának beadása után legalább 2 héttel). A két hajótársaság amerikai tulajdonban áll, így az ott elfogadott vakcinákkal lehet utazni jelenleg, ami a Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson és Astra Zeneca. Oltatlan kiskorúak a Norwegian hajótársasággal nem utazhatnak október 31-ig. (Utána a vírushelyzettől függően fenntartja a társaság a korlátozások változtatási jogát.) A Celebrity és a Royal Caribbean hajóira negatív PCR-teszttel mehetnek a kiskorúak is. Az Msc és a Costa negatív PCR-teszttel fogad utasokat (felnőtteket és gyerekeket egyaránt), hamarosan döntenek arról, hogy milyen oltásokat fogadnak még el az utazáshoz.
  2. Minden esetben a beszálláskor tesztelik az utasokat (ez ingyenes), pozitív eredménnyel nem engednek a hajóra szállni, ezért útlemondási, betegség- és balesetbiztosítás megkötése feltétlenül ajánlott!
  3. A hajókon a közös területeken jelenleg kötelező a maszkviselés. A svédasztalos étteremben plexifal választja el a vendégeket és a személyzet tálal. Minden hajón vannak elkülönített kabinok az esetleges megbetegedések esetére; és a hajókapacitás 50-60%-ig fogadnak vendégeket, így jóval kevesebb utas várható. Sokkal gyakoribbak a fertőtlenítések; a színházi előadásokat többször megtartják, hogy itt se legyen tömeg.
  4. A kikötésekkor csak a hajótársaság kirándulásaival lehet leszállni! Aki egyénileg száll le, nem csatlakozik a hajótársaság kirándulásaihoz, stb. attól megtagadják a visszaszállást! A hajótársaságok közül a COSTA már jelezte, hogy lesz kedvezményes kirándulás-csomagja, a korábbiaknál elérhetőbb áron. A kirándulásokban van szabadidő és gyalogos nézelődési lehetőség is.
  5. A hajóút során véletlenszerűen is tesztelnek, hőmérsékletet ellenőriznek; valamint külön orvosi személyzet van a fertőzések kezelésére.

A legtöbb hajótársaság egyelőre október 31-ig tervezi a fenti szabályozásokat; a járványhelyzettől függően fenntartják a jogok a módosításra.Hogyan jöhetünk haza?

A most érvényes szabályok szerint, akinek védettségi igazolványa van; valamint a vele együtt utazó 18 év alattiak mentesülnek a karantén alól. Mindenki más 2 negatív PCR-teszt vagy 10 nap karantén után "szabadulhat". Az MSC és a COSTA is ajánl tesztelést a hajóút utolsó napján, ami ugyan fizetős (kb. 40 EUR), viszont így egy teszten már túl is lehet esni, hogy a karanténban eltöltendő időt rövidítsük.


Mikor foglaljunk?

Ha még idén nyáron hajózni szeretnél és megfelelsz a feltételeknek, akkor érdemes mielőbb foglalni! Leginkább azért, mert a korlátozások feloldása fokozatosan kezdődik mindenütt és egyre jobban fogynak majd a helyek. 

Ha nem idén nyáron, hanem később vagy akár jövőre hajóznál, akkor is érdemes foglalnod: fontos tudni, hogy a tavalyi hajózásmentes évben a hajótársaságok nem mindenkinek adták vissza a befizetett előlegét; sok esetben erről vouchert kaptak az utasok (pluszkedvezményekkel), amit nyilván rengetegen szeretnének mielőbb felhasználni, a kapacitások pedig jóval szűkösebbek most. Két példa: 2021. nyarán a Costa a 12 hajójából 4-et, a Royal Caribbean 24 hajójából csak hármat indít; így sokkal szűkebb lesz a kínálat, mint máskor.


Igyekszünk folyamatosan frissíteni az információkat.