Vannak tájak, amiket hajóval lehet a legjobban bejárni. Norvégia csodálatos fjordvidéke pontosan ilyen. Hajóval utazva olyan szépségeket láthatsz itt, mintha egy valódi tündérmesébe csöppentél volna.

Ebben a cikkben összeszedjük a legszebb látnivalókat Norvégiában.

1. Geirangerfjord

Ha Norvégia, akkor érintetlen, idilli természet. A Geiranger méltán Norvégia leghíresebb fjordja, festői szépsége miatt az Unesco világörökség részévé is avatták. Itt óriási hegyek koszorúzzák a kristálytiszta tengert, fantasztikus panorámát nyújtva az odalátogatóknak. Ez a hely biztosan szerepel a bakancslistádon, ha vérbeli utazó vagy, de akár a nászutad tökéletes helyszíne is lehet.

Ha idelátogatsz, túrázhatsz a Trollstigen hegy kalandos ösvényein, gleccsereket csodálhatsz meg és ellátogathatsz a híres vízeséshez, a Brudesløret-hez is. A Geirangerfjordot a legtöbb hajótársaság útba ejti norvég túráin.

Akár már 10 nap alatt is bejárhatod ezt a térséget a Costa Mediterranea fedélzetén, Bremerhavenből kiindulva.

2. Bergen

Norvégiában nem csak az érintetlen természet, de a fjordmenti pici városok is a mesék világát juttatják majd az eszedbe. A hajóutak népszerű állomása Bergen, ahol a képeslapba illő, apró, színes Hanza-házak garantáltan elvarázsolnak majd.

Andaloghatsz a festői szépségű kikötőben, meglátogathatod a kőerődöt, vagy felkaptathatsz a Fløyen hegyre, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egész városra.

3. Ålesund

Ha igazán különleges helyre vágysz, Ålesundot mindenképpen ejtsd útba. Ez az város Norvégia északi részén fekszik és szinte teljesen körbe öleli a tenger. Sétálj az Art Nouveau kerületben, vagy nézd meg fentről a várost a Fjellstua tetejéről.

Ha van több, mint két heted a norvég kalandokra, 17 nap alatt Londonból indulva felfedezheted a fjordok világát és Ålesundot a Silver Spiriten

4. Flåm

Flåm egyedülálló kisváros, melyet hegyek és érintetlen erdőségek vesznek körül. Az Aurlandsfjord itt egész mélyen benyúlik a szárazföldbe. Különleges, hegyi vasúton járhatod be a környéket, varázslatos kis patakok és vízesések között.

Flåmba akár egy egyhetes utazáson is eljuthatsz, például Rotterdamból indulva az Ms Rotterdam fedélzetén.

5. Hardangerfjord

A Hardanger Norvégia második legnagyobb fjordja. Ez a hely igazán neked való, ha vérbeli természetjáró vagy! Odda piciny falujából kiindulva bejárhatod a fantasztikus Hardangervidda nemzetiparkot, ahol a hófödte csúcsok között kristálytiszta patakok csörgedeznek és vadvirágok nyílnak.

Itt található még Norvégia egyik leghíresebb látványossága is, a Trolltunga (vagyis trollnyelv). Ez egy, a fjord fölé meredő sziklaszirt, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egész vidékre.

6. Honningsvag, Nordkapp

Egy nagyobb norvég hajóúton az ország legészakibb városába, Honningsvagba is eljuthatsz. A város persze erős kifejezés – ez az icipici település kevesebb, mint három ezer embernek ad otthont. Ha kíváncsi vagy rá, milyen a valódi észak, ne hagyd ki ezt a helyet!

Nordkapp pedig egész Európa legészakibb pontja. Ideális hely a sarki fény megfigyelésére, de kipróbálhatod a jéghalászatot vagy a kutyaszánozást is.

7. Oslo

Ha érdekel a viking történelem, vagy egyszerűen szeretnél bejárni egy igazán skandináv nagyvárost, ne hagyd ki Oslot. Barangolj a város parkjaiban, sétálj a tengerpart modern épületei között, vagy nézd meg az Operaházat. A viking hajómúzeumot pedig semmiképp se hagyd ki!

Osloba már egy egyhetes utazáson eljuthatsz, például a Viking Sunnal.

8.Spitzbergák

Ha egy mindent kimerítő, hosszabb norvég utazásra indulnál, 19 nap alatt szinte minden eddig említett helyre eljuthatsz a P&O Oriana fedélzetén. Plusz még a Spitzbergákhoz is.

Ez a jeges-tengeri szigetcsoport Norvégia és az Északi-sark között fekszik. A terület jó részét gleccserek és hómezők borítják és egészen különleges az élővilága. Tengeri madarak, jegesmedvék, sarki rókák és rénszarvasok élnek itt.

9.Torshavn

Torshavn a Feröer-szigetek fővárosa és neve szerint Thor isten kikötője. Az egész szigetcsoport tele van látnivalókkal: viking emlékek és csodálatos természeti kincsek varázsolnak el, ha idelátogatsz.  Tó a tenger fölött, apró házacskák, hatalmas vízesések – ezt a megállót nem fogod megbánni.

Torshavnt meglátogathatod például a Viking Sky fedélzetén: kevesebb mint két hét alatt Norvégiából egészen Izlandig utazhatsz.