Az óceánjárókon általában annyi program és szórakozás vár, hogy néha nehéz otthagyni a fedélzetet a szárazföldi kalandokért. Ha nehéz is, mindenképpen érdemes – akár Norvégiába, akár a Karib-térségbe utazol, fantasztikus látnivalók várnak rád egy hajós utazáson.

Ebben a cikkben azt szedjük össze, mi mindent érdemes kipróbálni és mire érdemes odafigyelni, ha kikötött a hajó.

Szervezett vagy egyéni kirándulás? 

Az egyik legfontosabb kérdés, mielőtt új állomáson köttök ki, hogy egyénileg, vagy a hajótársaság által szervezett kiránduláson akarsz-e részt venni. A válasz persze függ attól is, hogy mennyit akarsz a nyaralásra költeni – a szervezett kirándulások az útiköltségen felül fizetendők.

Azt is fontos mérlegelni, hogy hol van az adott látványosság. A kisebb helyeket, mint például Philipsburg a Kelet-Karib térségben, akár egyénileg is bejárhatod. Egy olyan várost azonban, amitől messze esik a kikötő, mint például Róma, célszerűbb a hajó szervezett csoportjához csapódva meglátogatni.

Ha egy romantikus városnézésre indulnál a pároddal St Tropez-ben, talán jobban jártok az egyéni kirándulással. Ha viszont egy élménydús és pörgős napot töltenél el a családoddal mondjuk a Bahamákon, akkor érdemes a hajó kirándulásait választani.

A szervezett kirándulásokon általában az adott tájegység legjellegzetesebb programjait ajánlják és a leghíresebb látványosságokat mutatják meg. Városnézés, erdei és vízi túrák, búvárkodás vagy falmászás, helyi ételkülönlegességek és múzeumok – kalandok sokasága vár a szervezett utakon.

Az a legokosabb, ha még indulás előtt átböngészed a hajó kirándulásait. Érdemes meghallgatni a fedélzeten a kirándulásokról szóló előadást is, így könnyebben megy majd a döntés. Szerintünk mindenképpen érdemes egy-egy szervezett túrát is beiktatni az utazásba, mert ezeken a sok izgalmas program mellett részletes információkat is kaphatsz az adott térségről.

Amire vigyázni kell

A hajótársaságok saját kirándulásaival azért is érdemes tervezni, mert biztonságosan és flott szervezéssel járhatsz be egyébként akár veszélyes helyeket is. Turisták átverésére szakosodott csalók persze mindenhol vannak, viszont vannak olyan kikötők, ahol a kijelölt turistazónákon kívül kimondottan veszélyes lehet a nézelődés. Mumbai-ban vagy Bangkokban eltévedni nem feltétlenül jó móka.

Ha úgy döntesz, egyénileg vágsz neki a napnak, érdemes figyelni néhány apróságra. Nézd ki előre a látnivalókat és tervezd meg a hozzájuk vezető utat. Egy többezer fős hajó kikötése nem csak a bámészkodókat, de a csalókat is odavonzza – a kirándulásra, akár egyéni, akár szervezett, lehetőleg minél kevesebb értéket vigyél magaddal! A hajóból kiszállva már egy kisebb turistacsoport is felkeltheti a zsebtolvajok figyelmét, ezért minél kevesebb készpénz, ékszer és elektronikai cikk legyen nálad a nap során. 

Azt is érdemes előre felmérni, hogy milyen a te, illetve a veled utazók teherbírása. A hajóutakon általában 8-12 óra áll rendelkezésre, hogy megnézzétek az adott úticélt. Ez elég hosszú idő egy kisebb város alapos feltérképezésére, de annyi időt és energiát mindig tartalékoljatok, hogy indulásra visszaérjetek a fedélzetre.

Az idő szemmel tartása nagyon fontos a napközbeni kirándulások alatt, főleg, ha nem csoporttal, hanem egyénileg utaztok. Egy óceánjáró nem tud igazodni néhány elkésett utashoz, így aki nem érkezik vissza az esti indulásra, az elég kellemetlen helyzetbe kerülhet.