Utazni szinte mindenki szeret, de mindenki más miatt kel útra. Van, aki egyszerűen a hétköznapok fáradalmait szeretné kipihenni, van, aki távoli országok gasztronómiáját szeretné megismerni, van, akit a városnézés éltet... És vannak olyan utazók is, akiket az idegen tájak élővilága vonz.

Bármiért szeretsz is utazni, az biztos, hogy egy amúgy is remek nyaralást életreszóló élménnyé varázsol, ha egy ismeretlen, netán védett állatot sikerül lencsevégre kapnod.

Ebben a cikkben ezért összeszedünk néhány különleges hajóutat, ahol a világ másik felén, a bolygó déli féltekén élő különleges állatokkal ismerkedhetsz meg testközelből. 

Óriásteknősök és ezer más – Galapagosz

Ha különleges állatvilág, akkor Galapagosz. Ez a fantasztikus szigetcsoport a Föld egyik legjobban őrzött kincse – nem véletlenül. Olyan páratlan élővilág található itt földön-vízen-levegőben, amely sehol máshol.

A szigetek homokos strandjain matuzsálemi életkorú teknősök cammognak, a kék égen és a fák ágai között ezerféle pinty, papagáj és pingvin énekel, csivitel és cserreg, a víz alatti korallzátonyok között pedig a bolygó egyik legkülönlegesebb tengeri ökoszisztémája található.

Galapagosz különleges állatait a Silver Galapagos egyhetes álomutazásán ismerheted meg testközelből.

Hosszúszárnyú bálnák és császárpingvinek – Antarktisz

Van-e különlegesebb úticél az Antarktisznál? Az állatvilág szempontjából aligha. Nincs más pontja a Földnek, ahol természetes élőhelyükön figyelheted meg ezeket a fokozottan védett fajokat.

A hosszúszárnyú bálnák, 15 méteres hosszuk és 30 tonnás súlyuk ellenére nagyon is vidám, társasági állatok, akik előszeretettel táncolják körbe a zodiac-hajók kalandorait. Sokszor kíváncsian kukkantanak ki a felszínre, kitűnő lehetőséget adva rá, hogy a turisták lefotózzák őket.

Hasonlóan életreszóló élmény a pingvin-kolóniák kilesése is. Kisebb motorcsónakkal és zodiac hajókkal egészen közel merészkedhetsz a méltóságteljes császárpingvinek és kisebb testvéreik élőhelyeire és betekintést nyerhetsz ezeknek a mókás madaraknak a mindennapjaiba.

Egy ilyen különleges utazáshoz pedig különleges hajó dukál: a Ponant Le Soleal hajóján felfedezheted az Antarktiszt, ahol kalandos nap után a legnagyobb luxusban pihenheted ki magad.

Denevérek, delfinek és a dodó (emléke) – Mauritius

Kevés dolog van, amiben a hivatásos utazók egyetértenek. Az egyike ezen keveseknek az, hogy Mauritius az egyik legcsodálatosabb hely a Földön. Ez a tökéletes paradicsom idilli kikapcsolódást kínál minden odalátogatónak, ráadásul fantasztikus állatvilágnak nyújt otthont.

E sziget legendás lakója volt a mára sajnos rég kihalt dodó madár, de a jelenleg Mauritiust benépesítő állatok is legalább ennyire érdekesek. A mauritiusi repülő kutya például az egyik legnagyobb denevérfaj a világon (szerencsére gyümölcsökkel táplálkozik).

De érdekességek várnak a víz alatt is: a mauritiusi korallzátonyok környékén számos tengeri állatfaj tanyázik, melyek kedvelik a sekély lagúnák melegebb vizeit. Akár palackorrú delfinekkel is találkozhatsz, ha úgy döntesz, befizetsz egy hajó- vagy búvárkirándulásra Mauritius környékén.

A híres madagaszkári makik

Ha már az Indiai-óceánnál tartunk, érdemes megállni az állatvilágáról méltán világhírűvé vált Madagaszkáron is. Az itt élő fajok 75%-a csak ezen a szigeten található meg az egész bolygón. Nem kevesebb, mint 30 lemurfaj él itt, a 25 grammos, egérszerű példányoktól a 12 kilós Indri makikig.  

De a rendkívül aranyos makifajokon kívül is sok érdekességgel várja az állatbarátokat a sziget: fosszák, aye-ayék, mungók és számtalan kígyófaj népesíti be a terület dzsungeleit. Ha pedig még ez sem lenne elég, rengetegféle leguán- és kaméleonfajjal, illetve lepkék egész rendjével ismerkedhetsz meg Madagaszkár erdeiben és nemzeti parkjaiban.

A Costa Mediterranea fedélzetén útba ejtheted Mauritiust és Madagaszkárt is, így csúcsra járatva az Indiai-óceán egyedülálló állatvilágának felfedezését.

Ha kedvet kaptál egy felfedezőúthoz, nézz körbe ajánlataink között és válaszd ki a neked való hajóutat!