Már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utazási irodák és légitársaságok last minute akciói. A spontán utazók igazán jól járhatnak ilyenkor, hiszen a korábban kinézett utazást sokkal olcsóbban is megúszhatják így.
De mi a helyzet a hajóutakkal? Léteznek last-minute ajánlatok és ha igen – megéri?

Spontaneitás egy óriáshajón?
Ha a last-minute utakra gondolunk, elsőre valószínűleg nem a nagyobb lélegzetvételű, tengerentúli utak jutnak az eszünkbe. Vannak persze spontán utazók, akik valóban ki tudják használni a last-minute akciókat és akár több hétre is elutaznak különösebb készülődés nélkül – legtöbbünk azonban ennél hosszabb idő alatt tervezgeti a nyaralását.
Ugyanilyen logikával könnyen beláthatjuk, hogy alapvetően a hajózás sem utolsó pillanatos műfaj. És itt most nem is a vendégek oldalára gondolunk elsősorban. Biztosak vagyunk benne, hogy a rutinos hajózók közül van, aki akár egy pillanat alatt is hajlandó összecsomagolni egy jó ajánlatot látva.
A hajós utazás azonban rengeteg szervezést és hatalmas körültekintést igényel: több ezer fő utazik akár több héten keresztül egy óriási tengerjárón. Érthető módon a hajótársaságok nem hagyatkozhatnak arra, hogy az utolsó hetekben töltsék fel a kabinokat.
Ezek alapján talán már nem meglepő, hogy akciókat bőven, last-minute utakat viszont igen kis számban találunk a hajóutak között.

Kabinok
A hajózásban a last-minute általában azt jelenti, hogy indulás előtt 60, extrém esetekben 40-30 nappal foglaljuk le az utazást. A 60 nap nem véletlen: a „simán” foglalóknak ennyi idejük van visszamondani az utazást alacsonyabb költség fejében. Így tehát last-minute azokból a kabinokból választhatsz, amelyek megmaradtak.
Családosként ne is nagyon gondolkodj ilyen opcióban, mert a legritkábban maradnak bent a 3-4 ágyas kabinok. Ha spontán pár vagytok, vagy rugalmasan utaznál egyedül, akkor van esélyed kikapni valamilyen vissza nem térő ajánlatot. A lényeg, hogy ne éld bele magad, mert például az olyan népszerű járatokon, mint egy mediterrán út az Msc Grandiosán, maximum elvétve marad egy-egy szoba az utolsó pillanatra. 
Ha pedig marad, akkor általában számolnod kell azzal, hogy nem választhatsz a maradék kabinok közül sem, hanem a hajótársaság jelöl ki számodra egyet. Azt pedig sosem tudhatod, hogy milyen kompromisszumra kényszerülsz majd az utolsó pillanatos foglalással: kikaphatsz szobát nagyon közel a motorhoz, vagy éppen a medencék alatt is.
Ráadásul, ha az utolsó pillanatra hagyod a nyaralás lefoglalását, a jobb kirándulásokra, masszázs- és szépségszalon-időpontokra jó eséllyel már lefoglalták a helyet a korábban érkezők. A legtöbb hajón érdemes kipróbálni legalább a wellness-részleg által nyújtott szolgáltatásokat – hidd el, ezekből te sem akarsz kimaradni.  

Ár
A last-minute utak mellett szóló legerősebb érv általában az áruk. A hajóutaknál azonban ez is máshogy megy egy kicsit. Ahogyan fentebb említettük, az utolsó pillanatban foglalással a megmaradt kabinokból választhatsz. Ezek árát azonban nem fogja sokkal levinni a társaság.
A legtöbb hajón, például egy olyan, családok által kedvelt úton, mint Florida és a Bahamák a Norwegian Bliss fedélzetén, leggyorsabban a kedvezőbb árú, belső kabinok kelnek el. Ami megmarad, azok a drágább balkonos szobák, vagy lakosztályok.
Egy csodaszép lakosztály ára a vele megvett fantasztikus kényelem és kiszolgálás miatt annyi, amennyi. Ebből a társaságok már csak presztízsből sem engednek szívesen.
Mindent összevetve mi azt ajánljuk, hogy figyeld honlapunkat és tartsd észben a szezonon kívüli hónapokat: így valóban remek akciókban lehet részed. Olcsóbb kabin, ingyenes italcsomag, ingyenes kirándulások – ezek sokkal szebbé és emlékezetesebbé teszik majd a nyaralást, mintha az utolsó pillanatra várva esetleg rosszabb kabint fogsz ki, akár drágábban is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és nézz körbe ajánlatainkért, hogy lefoglalhasd a tökéletes hajós utazást!