Hófehér homok, kristálytiszta tenger, pálmafák – a Karib-térség igazi trópusi paradicsom. Megértjük, ha izgatottan várod karibi hajóutad. A nagy izgalomban azonban könnyen kifelejthetsz a bőröndből egy-két kulcsfontosságú dolgot, amik nélkül bizony bajban leszel.

Ebben a cikkben összeszedjük, mi kerüljön mindenképpen a bőröndödbe, ha a Karib-térségbe hajózol. 

Alapvető dolgok – strandoláshoz

Bár ez a térség is tartogat izgalmas felfedeznivalókat, a karib-tengeri nyaralásokon azért általában a strandolásé a főszerep. Ez persze nem csoda, forró nappalok és fülledt éjszakák váltják egymást, a tenger hullámai homokos strandokon törnek meg. Karibi utadra tehát ne felejtsd otthon a strandolás szokásos kellékeit.

Naptej, napszemüveg, papucs és szalmakalap – ezek mind létfontosságúak, hogy elviseld a forróságot és a szikrázó napsütést. Mindezt ugyan a hajó fedélzetén is beszerezheted, ha otthonhagytál volna valamit, de itt sajnos elég borsos árakkal kell majd számolnod. Érdemes tehát végiggondolni, mi is kellhet a strandon, főleg, ha gyerekekkel utazol.

Az egész napos lubickolás után kellemes fáradtsággal fogtok visszatérni a hajóra. Nagyon fontos, hogy megfelelően hidratáljátok a bőrötöket napozás után, ehhez mindenképpen készíts be valamilyen testápolót. Talán meglepően hangzik, de a több órányi forró napsütés után este jól fog esni egy könnyebb pulóver is. Ne feledkezz meg erről, főleg, mert a karibi hajóutakon eléggé lehűtik a hajó kabinjait és belső tereit.

Alapvető tételek

Sokszor egy-egy kisebb tárgy is fényévekkel kényelmesebbé tudja tenni az utazást. Ilyen alapvető apróság lehet például egy bankkártyatartó. Elfér a zsebedben, ez pedig jól fog jönni egy tengerparton sütkérezős nyaraláson. Emellett az oda- és visszaúton életmentő lehet egy nyakpárna, mert sokat dob az utazás közbeni szunyókálás minőségén.

Az egész hajó fedélzetén, a kirándulásokon és a strandon is nagy hasznát veszed majd egy műanyag palacknak vagy kulacsnak. Egyszerűbb és olcsóbb ezt megtölteni friss vízzel, mint a parton, vagy valamelyik fedélzeti bárban venni a vizet. A legtöbb hajón találsz ivókutakat, illetve a kabinodban lévő csapból is feltöltheted a palackot. A karibi forróságban mindig figyelj az ivásra, különös tekintettel a gyerekekre.

A kirándulásokra mindenképpen csomagolj kényelmes cipőt, olyat, amiben még akkor sem kihívás gyalogolni, ha rekkenő a hőség. Fontos még egy kisebb táska, vagy övtáska is, amiben elférnek a legfontosabb iratok és a pénz, mobiltelefon. Az egész napos kirándulásokhoz jól fog jönni egy powerbank – így nem szalasztjátok el a naplementefotókat a lemerült kütyük miatt.  

Karibi specialitások

Ha a Karib-térségbe utazol, nem árt alaposan felkészülni a trópusi éghajlatra. A napközbeni meleg ellen nem árt bekészíteni egy legyezőt, vagy kézi ventillátort – ennek a strandon és kirándulás közben is nagy hasznát veszed majd. Emellett az eső is hirtelen és nagy erővel kezdhet el esni, így mindenképpen csomagolj el egy összehajtható esőkabátot.

A Karib-térségben mindenféle vízi sportot kipróbálhatsz. Ezeket nem árt előre átnézni és ha szükséges, a megfelelő ruházattal készülni. A Kelet-karib térség egyik specialitása például a búvárkodás – ha még sosem próbáltad, itt megtanulhatod az alapokat, de tapasztalt búvároknak is tud újat mutatni a térség.

A Nyugat-karib utazásokon pedig felejthetetlen trópusi kirándulások keretében fedezheted fel Mexikó és Belize történelmi emlékeit. Ezekre a kirándulásokra vigyél magaddal kényelmes (akár összehajtható) hátizsákot és ha lehet, egy távcsövet is. A varázslatos természeti kincsek között többszáz éves maja romokat pillanthatsz meg.