Egy expedíciós hajóút során általában olyan helyekre lehet eljutni, amit az emberek többsége sosem csodálhat meg, így joggal mondhatjuk, hogy szinte az összes ilyen kirándulás egy kihagyhatatlan élmény lesz, mert sok hajótársaság csak egy-egy utat szervez a nehezen járható térségek mentén.

Tehát úgy is lehet rájuk gondolni, mint egy egyszeri lehetőségre az életben, hiszen ki tudja, hogy mikor fog egy hajótársaság pont arra az eldugott helyre szervezni egy komoly expedíciós hajóutat, ahova mi szeretnénk épp eljutni.

Természetesen mindig van a fedélzeten egy expedíció vezető, aki irányítja az egész utazást. Ez azért fontos, mert ő szervezi meg az ad-hoc jellegű kitérőket is. Így ha például az időjárás és az időbeosztás engedi, olyan helyekre is elhajózhatsz, ahova csak ritkán teheti be ember a lábát.

Az expedíciós hajóutak között pedig olyan típusú lehetőség is adott már, ahol az egész Földet áthajózhatod, így a trópusi klímától egészen a jégtáblákkal borított sarkvidékekig, szinte mindent megnézhetsz. Nem meglepő emiatt, ha egyre többen választják ezeket a luxus világkörüli hajóutazásokat.

Különböző oldalairól ismerheted így meg bolygónk érintetlen területeit, ahol nemcsak az élővilág, de a helyi kultúra, tradíciók és pillanatnyi életképek mind segíteni fognak abban, hogy új szemszögből tekints az életre.

A modern hajókon pedig mindig vannak zodiac hajók, amikben a kalandvágyók biztonságos körülmények között tudják közelebbről megfigyelni az adott térség élővilágát vagy különleges természeti látványosságait. Ezt a lélegzetelállító lehetőséget főképp a profi és hobbi természetfotósok szokták kihasználni.

A hajózás során az útvonalban előre megjelölt, illetve az időjárási és időviszonyok szerint megállapított helyeken ki lehet szállni a szárazföldre, és körbejárni egy kicsit az adott térséget. Ilyenkor van lehetőség olyan területekre lépni, ahol nincs civilizáció, teljesen érintetlen a természet, a vadvilág zavartalanul éli a megszokott életét, s minden az egyensúlyt, a harmonikus szimbiózist és a természet varázslatos erejét testesíti meg egy elbűvölően szép látványban.

Neked való az expedíciós hajóút?

  • Igen, ha nem riadsz vissza a világ változatos éghajlataitól.

  • Igen, ha mindened a természet, de nem akarsz lemondani a luxus környezetről.

  • Igen, ha ég benned egy kiolthatatlan tűz az új és az ismeretlen felé.

  • Igen, ha meg szeretnéd ismerni bolygónk elkápráztató sokszínűségét.

  • Igen, ha nem bánod a hosszú és gyakran aktív napokat a nyílt vízen.

  • Igen, ha egy lebilincselő túra után jó nagyokat akarsz all-inclusive környezetben pihenni.


Néhány példa: