Hajóval utazni többek között azért is remek döntés, mert olyan úticélokat látogathatsz meg jól szervezett keretek között, amelyekre hagyományos módon csak nagyon nehezen juthatnál el. Ha igazi világjáró vagy, valószínűleg nem egy ilyen úticél van a bakancslistádon és lefogadjuk, hogy Alaszka is szerepel rajta.

Ebben a cikkben adunk pár hasznos tanácsot, hogy tudd, mit csomagolj el egy alaszkai hajóútra.

Hideg, hideg… vagy mégsem?

Alaszkáról a legtöbb embernek hatalmas, havas hegycsúcsok, jeges gleccserek és a fogvacogtató hideg jut az eszébe. Természetesen az időjárás az évszaktól függ, májustól szeptemberig kifoghatsz Alaszkában egészen nyárias napokat is, az átlaghőmérséklet 20-26 fok is lehet nappal. Ennek ellenére alapvetően érdemes és fel is kell készülni a hidegre is.

A kulcsszó a réteges és meleg öltözködés. Akár kirándulásra indulsz, akár a fedélzet egyik teraszáról néznéd meg a partot vagy a vizet – pulóverre mindenképpen szükséged lesz. Ne hagyd otthon a meleg és vízhatlan dzsekidet sem, szeles napokon egy sapka vagy fülvédő is jól fog jönni.

Kikötés után izgalmas és valamivel megterhelőbb kirándulásokra számíts. Ne indulj el kényelmes, vízhatlan és akár hegymászásra is alkalmas cipő nélkül! Egy hosszabb alaszkai út során gleccsereket és vadregényes szigeteket fedezhetsz fel, ne hagyd, hogy elrontsa a kalandot egy beázott, vagy szétszakadt cipő.

Az is nagyon fontos, hogy a kezedet megvédd a hidegtől. Alaszka páratlan szépsége még a legszőrösebb szívű utazót is percenként fotózásra kényszeríti majd. Éppen ezért érdemes olyan kesztyűt vinned, amivel nem probléma az érintőképernyő, vagy a fényképezőgép használata. Ha minden fotónál le kell venned a kesztyűt, az egyrészt nagyon kényelmetlen, másrészt hamar a kezed lefagyásához vezethet.

Tapasztalt utazóknak talán fölösleges is mondani, de a síeléshez, téli sportokhoz használatos thermo aláöltözék egy alaszkai utazáson is nagyon hasznos lehet. A több órás, vagy akár egész napos kirándulás alatt meg fogsz izzadni, ezek az öltözetek azonban nem hagyják, hogy rád fagyjon a veríték. Saját testhőddel melegítenek még a nap végén is.

Elmondani nem lehet, lefényképezni igen

Egy alaszkai hajóúton egyedülálló szépségű természeti kincsek, indián emlékek és fantasztikus állatvilág vár. Kikötés után hegyeket mászhatsz meg, beveheted magad a végtelen erdőségbe, de akár egy városnézést is beiktathatsz, például Seatle-ben, vagy Vancouverben.

A változatos látnivalókhoz érdemes változatos felszereléssel készülni. Vigyél magaddal a hajóra egy távcsövet. Ez nem csak a hegyek, vagy a seatle-i Space Needle tetején lesz jó szolgálatodra, de a fedélzetről a tengert és az erdőket kémlelve még valamilyen ritka állatot is megpillanthatsz.

Egy utazáson, legyen az hagyományos nyaralás, vagy városnézős hétvége, ma már mindenki rengeteg fényképet készít és oszt meg. Alaszka azonban olyan különleges, hogy hagyományos fényképező felszerelésed mellé érdemes lehet beszerezni egy-két plusz tételt is.

A fényképezőgéphez vagy telefonhoz érdemes power banket vinni, hogy gondtalanul végigfotózhasd a napot. Gondolkodj el egy tartalék memóriakártyán beszerzésén is – persze, csak ha te sem tudsz megállni egy fotónál, például, amikor a tenger felszínén felbukkan egy bálna.

Erre az utazásra érdemes lehet beszerezni egy vízálló, illetve kimondottan akciódús helyzetekre tervezett kisebb kamerát is. Alaszkai kirándulásaid közé az izgalmas túrák mellett vadvízi evezést is beiktathatsz, ez pedig gondtalanabb lesz, ha egy vízálló kamera az útitársad. De a gleccsermászás vagy kutyaszánozás közben is nagy segítségedre lesz egy strapabíróbb kamera.