Már párszor említettük, hogy a klasszikus tengerjáró utakon túl a világ még kevéssé ismert szegleteibe expedíciós hajóutak indulnak. Egy-egy térségbe csak néhány ilyen út indul, most itt egy példa:


EXPEDÍCIÓ AZ OHOTSZKI-TENGEREN


A Silver Explorer hajó 2020. június 18-án indul a japán Hokkaido-sziget és az oroszországhoz tartozó Kamcsatkai-félsziget közt elterülő Ohotszki-tenger megismerésére.

Használd ki a rövid nyári időszakot és ismerd meg a Föld egyik legkevésbé látogatott táját, Oroszország Távolkeleti partvidékét! A térséget a vulkanikus erők formálták és alakítják a mai napig, ezért hőforrások és vulkánok sokasága vár a háborítatlan természettel együtt. Itt még csapatostul láthatod az északi medvefókákat, a Steller oroszlánfókákat, a lundákat; és nem kell óriási szerencse, hogy bálnákat is láss.

Az Ohotszki-tengeren hajózva gyönyörű, vadregényes tájakat és az érintetlen természet szépségét láthatod.
A hajó megáll picinyke szigeteken, Kamcsatka nyugati partvidékén, valamint a geotermikus tevékenységek földjén a Kuril-szigeteken. A kirándulásokat nem klasszikus idegenvezető, hanem egy expedíciós csapat vezeti, akik szakterületüknek megfelelően megismertetnek a térség földrajzával, történelmével és az élővilág titkaival is. Egy expedíciós hajóúton ugyanis az összes kirándulás és az informatív előadások is benne vannak az út árában. Arra viszont számíts, hogy itt nem a szokásos aszfaltozott úton buszok sokaságával indulsz felfeedezésre, hanem kis csoportokban, túracipőben és zodiac-hajókkal
 

Az út legizgalmasabb látnivalói:

  • a Szahalin-szigeteknél, a Piltun lagúna vizein élnek nagyobb számban a szürkebálnák, de láthatók itt csérek, rubinbegyek és rétisasok is.
  • a piciny Iony (vagy Jonas) sziget különlegessége, hogy az Ohotszki-tengeren ez az egyetlen különálló sziget, az összes többi a Kurili lánc tagja. A sziget közelségét a sirályhojszák és lummák jelzik; és ahogy közelebb érsz látod, hogy a part mentén minden helyet elfoglalnak az oroszlánfókák.
  • Ohotszk városa a Szovjetúnió felbomlása után jelentősen vesztett népességéből. Földrajzi elhelyezkedése jelentős, innen indult felfedezőútjára az "orosz Kolumbusz" Vitus Bering, aki az 1700-as években Kamcsatka partjait és az Oroszország és Észak-Amerika közti átjárót kereste. nevét több földrajzi hely is őrzi.
  • Kamcsatka nyugati partvidéke, különösen a 161 km hosszú Opala-folyó a világ egyik legnagyobb lazac-termelő vidéke, számos lazacfaj kedvelt élőhelye.
  • Yankicha az Ushishir-sziget egyik része. Ez valójában egy beszakadt vulkán calderája, aminek a belsejébe csak dagály idején lehet bejutni zodiac-hajókkal. A táj szépsége önmagában is lenyűgöző, de a fumarolák és termálvizek jelenlétéből könnyen láthatók a vulkanikus tevékenység nyomai és nem nehéz elképzelni hogyan alakult ki a sziget jelenlegi formája. Madárvilága is igen különleges.
  • a Tyuleny-sziget a fókák hazája. Az orosz Távol-Keleten itt élnek a legnagyobb koncentrációban, a nyári hónapokban ezrével. A sziget apró házait ideiglenesen a fókakutatók használják. A partján tilos kikötni azon egyszerű okból, hogy a fókák nem is hagynak helyet erre.
  • az út során időnként barna medvét is látni a vadregényes tájon kóborolva.
A hajó (Silver Explorer) tökéletes kényelmet biztosít, minden lakosztályához inas-szolgáltatás jár; az utasoknak nem kell az esetleges hűvös/szeles időjárástól tartani, mert megfelelő kabátot mindenkinek biztosítanak. A hajóút ára tartalmazza az engedélyeket, a kirándulásokat, a szakértők által tartott előadásokat, a teljes ellátást és a korlátlan italfogyasztást, a fitneszterem és a wifi használatát is.

Az utazáshoz orosz vízum és a térségbe belépési engedély is szükséges, emiatt minél előbb kell foglalni. (60 nappal indulás előtt már nem is lehet.)  Ablakos lakosztály 21 000 EUR/fő