Kiválasztottátok a családnak legjobban tetsző hajós utazást. A férjed már ki is nézte magának azt a fedélzeti bárt, ahol éjjel-nappal sportközvetítések mennek. A gyerekek pedig alig várják a csúszdázást és a délutáni programokat. Te viszont még nem tudsz ellazulni, hiszen mielőtt a hajóra léptek, mindenki cuccát be kell pakolnod...

Ha hirtelen azt sem tudod, mihez kapj, mit rakj a bőröndötökbe, olvasd el tippjeinket, hogy egyszerűbben menjen a pakolás.

Ruházat

Ahogy egy hagyományos nyaraláson, úgy itt is ez a legnehezebb. Nem elég, hogy megpróbálsz alkalmazkodni az időjáráshoz, de tervezned kell azokkal a programokkal, kirándulásokkal is, amik a nyaraláson várnak majd rátok. Nem is beszélve a spontán kalandokról, amiket mondjuk aznap reggel találtok ki.

Ha mindez még nem lenne elég, a hajón számtalan olyan programon is részt vehettek, ahova plusz ruházatra lehet szükség: egy elegáns szett a színházba, vagy éppen sportosabb darabok a teniszpályára.

Az biztos, hogy az önfeledt kikapcsolódáshoz szükség lesz kényelmes ruházatra és a fürdőruháitokra is. A fedélzetre érdemes olyan cipőt vagy papucsot raknod, aminek nem csúszik a talpa és amiben könnyen megy a hajón fel-alá járkálás is.

Ha a szárazföldre léptek, úgy öltözzetek fel, hogy bírjátok az akár egész napos kirándulást is. Ne maradjon otthon a gyaloglós cipő és a napszemüveg sem. Akkor sem döntesz rosszul, ha bepakolsz néhány kalapot is a nap ellen – vagy éppen sapkát a hideg ellen.

A formálisabb programokra, mint például a színházi vagy Broadway előadások, készülj valamilyen csinos, elegáns öltözettel: hosszabb szoknya, ruha, ing, néhány szép kiegészítő.

Pakolás előtt böngészd végig a hajótok programkatalógusát, hogy nagyjából meg tudd tervezni, hány elegáns, vagy speciális ruhadarabra lesz szükségetek. Mivel a szárazföldön kínált programok és kirándulási lehetőségek is nagyon sokfélék, érdemes ezeket is átnéznetek a bőrönd bezárása előtt.

Főleg amerikai hajókra vigyél a gyerekeknek - és ha fázósabb vagy magadnak is - egy vékonyabb pulcsit, mert az éttermekben nagyon erős a légkondi.

Kütyük

Nem csak a szárazföldön, de már a fedélzeten is számos felejthetetlen élményben lesz részetek, ezért ne maradjon otthon a fényképezőgép vagy kamera. Külön tippünk a víz alatti fényképezőgép – nem csak a fedélzeti medencékben fotózhatjátok le a gyerekeket és egymást, de akár a delfinekkel együtt úszkálva is!

A technikai cikkekhez tartozó extra elemeket, töltőket se hagyjátok otthon, mert ezek ára igen borsos lehet a fedélzeten és a kikötőkben is. Érdemes még az utazás előtt beszerezni egy távcsövet is – a hajó fedélzetéről szép időben egészen különleges kilátás tárulhat a szemetek elé.

Érdemes átgondolnotok mennyi eszközt szeretnétek esténként tölteni és ha szükséges, tegyél el egy elosztót, mert a kabinokban általában csak 2 db olyan konnektor van, ami az itthoninak megfelelő.


Gyógyszerek, kozmetikumok

Ahogy egy hagyományos nyaraláson, úgy egy hajóút során sem maradhatnak ki a bőröndből a család számára szükséges gyógyszerek. Azonban a hajóút során talán picivel nehezebb pótolni, ami otthonmaradt, így ezek bepakolásánál legyetek nagyon körültekintőek.

Akár klasszikus nyaralásra mentek a Karib-térségbe, akár egy északi utazásra a norvég fjordokhoz, a naptejet egyik esetben sem érdemes otthon hagyni. Nem csak a déli forróság, de a hóról visszaverődő napfény is képes csúnya leégést okozni. 

Tengeri betegségre nem kell készülni, ha mégis rosszul éreznéd magad, akkor a recepción adnak erre való gyógyszert, ami nem álmosít és gyorsan hat.


Olvasnivalók, játékok

Két kirándulás között nem csak a gyerekeket, de Titeket is izgalmas és érdekes programok várnak a fedélzeten. A hajón azonban végre lesz időtök és alkalmatok a nyugodtabb kikapcsolódásra is. Kerüljön a bőröndbe néhány jó könyv vagy magazin – lehetőleg olyan, aminek olvasását már jó ideje fontolgatjátok és ne maradjanak otthon a kedvenc társasjátékaitok sem, hiszen végre az egész család beszállhat a játékba! Ha ezek mégis kimaradnak, akkor se aggódj, mert a hajó könyvtárában találsz olvasnivalót és játékokat is.

Amit semmiképp ne hagyj otthon:


A nagy pakolásba nehogy elfelejtsd a legfontosabbakat: érvényes útlevél, hajójegy, biztosítás, bankkártya vagy készpénz, telefon...