Valóban drágább a hajós utazás?

A hajós utazás valószínűleg azért nem jön szóba a családi nyaralás kiválasztásánál, mert sokan úgy gondolják, hogy megfizethetetlenül drága. Az igazság azonban ennél jóval összetettebb. Ebben a posztban átnézzük a piszkos anyagiakat, hogy te is reálisan számolhass a nyaralás megtervezésekor.

Mitől is függ az ár?

Hogy mennyibe kerül a nyaralás, az általában az úticéltól, a szállás és az ellátás színvonalától, illetve a nyaralás alatt betervezett programoktól függ. Egy magas színvonalú, minimum négy csillagos ellátást kínáló szálloda árai főszezonban igen borsosak lehetnek. Főleg az egész család számára. Ráadásul a négy csillagos szálloda még nem feltétlenül jelent teljeskörű ellátást és a szórakoztatás sincs benne az árban.

Ezzel szemben, ha hajóval utaztok, az árban már alapvetően garantált a teljes ellátás, vagyis a napi ötszöri étkezés és a legtöbb, fedélzeten kínált program is. Ha pedig még ennél is jobbat szeretnétek, választhattok all-inclusive ellátást, ahol már nem csak a fent említett étkezések, de az italfogyasztás is benne van az árban.

A fedélzeten tehát csak akkor kell külön fizetnetek valamiért, ha valami extrára vágytok – mondjuk fodrászhoz mennél, vagy vásárolgatnátok valamelyik üzletben.

A hajóút ára persze függ a választott kabintól is. Széles paletta vár titeket a valóban luxus kivitelezésű lakosztályoktól a szerényebb és egyszerűbb berendezésű, belső kabinokig. Egy egyhetes mediterrán nyaralás belső kabint választva kerülhet akár 860 Euróba, de lakosztályban éjszakázva több, mint 2000 Euróba is.

Gyerekekkel a hajón

A családi utakra szakosodott hajókon komoly gyermekkedvezmények várnak titeket, ha a gyerkőc a szüleivel együtt, pótágyas kabinban utazik. A Magyarországon legismertebb két hajózási társaság, a Costa és az Msc is ingyenesen utaztatja a gyerekeket – előbbi 18, utóbbi 12 éves korig. Gyerekkedvezmények más hajótársaságoknál is elérhetők, főleg az iskolai szünetekre időzítve.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a kifizetett árban már benne van a gyerekek étkezése és a nekik szánt programok jó része is, könnyen belátható, hogy a hajóút nem drágább egy hasonló színvonalú hagyományos nyaralásnál.

Kimondottan a 3 és 12 év közötti korosztálynak szánt programokat kínál például a Disney Magic hajó, amellyel akár a Bahamákat is bejárhatjátok. Ez a konkrét utazás a választott kabintól függően 1300 és 2200 dollár között mozog. A fedélzeten Disney figurák, kalózest és még számos más program várja a gyerekeket, akik 25% kedvezménnyel utaznak.

Egy biztos: mindenképpen érdemes minél előbb lefoglalnotok az utazást, mert a legjobb kedvezmények így érhetők el. Az iskolai szünetek ráadásul a világ minden pontján frekventált utazási időnek számítanak, a hajók befogadási kapacitása pedig véges – siessetek, hogy ne maradjatok le a legjobb ajánlatokról.

Az úticél

Ha a fentiek még mindig nem győztek meg arról, hogy hajóval nyaralni nem drágább, mint egy ugyanolyan színvonalú hagyományos szálloda, van még egy nyomós érvünk. Gondold csak végig: ha a nyaralásotokat valamilyen különleges helyre szerveznéd, az odajutás és a szálláskeresés is drága tortúra lehet, főleg, ha gyerekekkel utazol.

Hajóval viszont a világ olyan különleges és egyébként nehezen megközelíthető, vagy már-már megfizethetetlen pontjaira juthatsz el, mint például Alaszka, vagy Omán.

Ha olcsóbb, vagy kevésbé extravagáns utazást szervezel, választhatsz valamilyen közeli, mediterrán utazást is. Genova vagy Barcelona Magyarországról már egész kedvező áron megközelíthető, az odajutás után pedig már csak élveznetek kell a teljes körű kikapcsolódást, plusz költségek és váratlan kiadások nélkül.