Közeleg a nyári szünet és egyre több család tervezi a nyaralását. Nézzük konkrét példákkal, hogy mennyibe kerül egy hajóút és mennyibe egy klasszikus tengerparti nyaralás a legnépszerűbb helyeken egy családnak.

Természetesen hajóból és szállodából is rengeteg van, ezért igyekeztünk azonos színvonalú szolgáltatásokat összehasonlítani. Mindkét esetben még kategórián belül is széles skálán mozognak az árak többek közt a szezontól, telítettségtől, népszerűségtől függően, ezért igyekszünk egymáshoz leginkább hasonló nyaralásokat összehasonlítani.

A példáinkban 12 év alatti gyerekekkel számoltunk, mert a szállodák többsége eddig biztosít nekik kedvezményes szállást – viszont több hajón 18 éves korig utazhatnak szinte ingyen (csak a kikötői illetéket fizetik), ami egyértelműen a hajók irányába billentené a mérleget.
 

PÉLDA 1. SZEZON ELEJÉN

Török all inclusive nyaralás a Selectum Luxury Hotelben: tavaly épült szálloda, szuper gyerekprogramokkal, közvetlenül a homokos tengerparton
június 29. indulással, 7 éj
vagy
Msc Bellissima nyugat-mediterrán hajóút all inclusive ellátással: idén (2019. tavaszán) induló hajó, remek gyerek- és felnőtt programokkal, igen kedvelt útvonallal
június 30. indulással, 7 éj


Árak összehasonlítása:

Fizetendő költségek 2 felnőtt+ 2 gyerekre (12 év alattiak) összesen Msc Bellissima Selectum Luxury
hajóút ára/részvételi díj 1 024 000 Ft 1 157 800 Ft*
utazás a hajóig (autóval és parkolással kalkulálva) 150 000 Ft ár tartalmazza
all inclusive ellátás 193 000 Ft ár tartalmazza
illeték, foglalási díj, stb. ár tartalmazza 108 000 Ft
TELJES ÖSSZEG 1 367 000 Ft 1 265 800 Ft

Megjegyzések:
•    * A Selectum Luxury árai előfoglalási kedvezmény levonása után lettek megadva, míg a hajón ezek a standard árak.
•    A hajón balkonos kabint néztük, míg a szállodában ez egy családi szoba ára
•    A hajóhoz repülővel is el lehet jutni, amitől a költségek kb. 150 000 Ft/család összeggel megemelkednek.
•    Biztosításokkal nem kalkuláltunk, mert a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás ára azonos a két térségben; az útlemondási biztosítás alapja pedig a teljes részvételi díj
•    Személyes kiadásokkal szintén nem kalkuláltunk, mert a török hotelből ugyanúgy lehet kirándulni menni, mint a hajóról leszállva.
•    a török szálloda áraihoz az Orex Travel ajánlatát vettük alapul.
 

Szolgáltatások összehasonlítása:

A török hotelben és a hajón is van csúszda, medencék, sportpályák, wellness-részleg, nappali és esti szórakoztatóprogramok gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Mindkét létesítményben több étteremben lehet étkezni és az összehasonlítás kedvéért az árak a napi ötször étkezést és a korlátlan italfogyasztást tartalmazzák (a hajón és a szállodában is vannak megkötések arra vonatkozóan, hogy milyen italokért kell külön fizetni; ez közel azonos a hajón választott italcsomag és a megjelölt török hotel esetében.)

Csúszdából és teniszpályából több van a török hotelben, ezért ez inkább azoknak ideális választás, akik ki se akarnak mozdulni a szállodából; míg a hajóút jobb lehet azoknak, akik kicsit nézelődnének is.

 

PÉLDA 2. FŐSZEZON

Félpanziós nyaralás Krétán a Porto Platanias üdülőfaluban
(egy szálloda színvonalában jobb lenne, de nagyon kevés hotelben van négyágyas szoba)
augusztus 15. indulással, 7 éj
vagy
Msc Lirica kelet-mediterrán hajóút teljes ellátással
augusztus 16. indulással, 7 éj


Árak összehasonlítása:

Fizetendő költségek 2 felnőtt+ 2 gyerekre (12 év alattiak) összesen Msc Lirica Porto Platanias
hajóút ára/részvételi díj 933 000 Ft 858 000 Ft*
repülőjegy, illeték, utazás a hajóig autóval Velencébe 85 000 Ft ár tartalmazza
illeték, foglalási díj, stb. ár tartalmazza ár tartalmazza
TELJES ÖSSZEG 1 018 000 Ft 858 000 Ft

Megjegyzések:
•    * A Porto Platanias árai előfoglalási kedvezmény levonása után lettek megadva, míg a hajón ezek a standard árak.
•    A hajón tengerre néző kabint néztük, míg az üdülőfaluban ez egy standard apartman ára
•    A hajón teljes ellátás van (napi ötszöri étkezés), míg a szállodában csak reggeli és vacsora.
•    Biztosításokkal nem kalkuláltunk, mert a betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás ára azonos a két térségben; az útlemondási biztosítás alapja pedig a teljes részvételi díj
•    Személyes kiadásokkal szintén nem kalkuláltunk, mert a görög üdülőből ugyanúgy lehet kirándulni menni, mint a hajóról leszállva.
•    a görög üdülőfalu áraihoz az Ibusz ajánlatát vettük alapul.


Szolgáltatások összehasonlítása:

  • Az üdülőfaluban egy medence, 2 étterem és néhány sportolási lehetőség közül lehet választani; ráadásul az ár csak reggelit és vacsorát tartalmaz.
  • A hajón az étkezésekre bőségesebb a választék az éttermek számát tekintve, valamint azt is, hogy itt minden főétkezés fogyasztható a la carte és svédasztalos rendszerben is. Ráadásul ez napi ötszöri étkezés.
  • A hajón rengeteg szolgáltatás van még: pl. a gyerekeknek korcsoportonként különböző foglalkozások és játékok; valamint a felnőtteknek is vannak programok nappal és éjszaka is. Van wellness-részleg, többféle sportolási lehetőség, pezsgőfürdú, fitneszterem, stb.


Hogy melyik a jobb?

Ezt nyilván nemcsak az ár dönti el, hanem leginkább az, hogy mit szeretnétek csinálni, merre szeretnétek utazni, mi a legfontosabb Nektek. A fenti példákat azért hoztuk, hogy lásd nagyságrendileg nem kerül többe hajózni, mint egy szállodában nyaralni, és sok esetben a pénzedért több szolgáltatást kapsz a hajón.