568bb3482d265Escape_Aerial1_lo.jpg
A kapitány ajánlata

A leghosszabb hajóutak

Sok szó esik a legújabb, legnagyobb hajókról - na de melyek a leghosszabb útvonalak? És merre járnak ezek a különleges hajók?

Tovább
52d7beb6977122.jpg

Mindent a hajóutakról

Vízum és egészségügyi infók

VÍZUM

Bár kicsiny hazánk állampolgárai immár több éve az Európai Unió tagjai között tudhatják magukat, a világ számos országába továbbra is kizárólag beutazási engedélyek, vízumok birtokában utazhatnak.
Irodánk az utazási előkészületek talán legkellemetlenebb részében, az egyes országokba szükséges vízumok ügyintézésében is igyekszik minél átfogóbb segítséget nyújtani.
Az információ nyújtás mellett természetesen minden olyan országba vállaljuk magyar magánszemélyek vízumkérelmeinek ügyintézését, teljes körű bonyolítását, ahová utazásukat szervezzük. Ezen szolgáltatásunkért külön vízum ügyintézési díjat számítunk fel. Természetesen minden kedves Utasunk intézheti maga is az utazáshoz szükséges vízumokat, ebben az esetben is igyekszünk a maximális segítséget és támogatást nyújtani és minden szükséges információt Utasaink rendelkezésére bocsátani.

Egy hajóút során nemcsak az indulási és érkezési pontra, hanem minden kikötési pontra vonatkozóan ellenőriznünk kell, esetleges vízumkötelezettségünket. Emellett több mindenre figyelni kell:
- amennyiben az indulási és érkezési kikötő ugyanabba a vízumköteles országba esik, akkor többszöri belépésre feljogosító vízumot kell kérnünk!
- Bizonyos országokba, bizonyos hajótársaságokkal érkezve nem szükséges vízumot kiváltanunk, egy különleges egyezmény miatt, vagy azért, mert kevesebb, mint 24 órát töltünk az adott országban. Ilyen pl. Törökország és egyes karib szigetek.
- Szentpéterváron azok az utasok, akik a hajótársaság által szervezett, csoportos kiránduláson vagy programon vesznek részt, vízum nélkül léphetnek a városba. Mindenki, aki egyénileg szervezett programon vesz részt, vízumköteles. Az orosz vízumot magyar állampolgárok kizárólag előzetesen, Magyarországon szerezhetik be. Ha valaki nem szerzi be előzetesen a vízumot, lehetősége van a hajón maradni.
- A Karib-szigetekre vonatkozóan több különlegességgel találkozunk: vannak olyan szigetek, ahova magyar állampolgárok csak érvényes vízummal léphetnek be, ezt azonban az amerikai hajókról érkezve nem ellenőrzik. (Pl. Jamaika) Ettől függetlenül, ha valaki nem szerzi be a vízumot és ennek hiányában nem engedik leszállni a hajóról, azért felelősséget nem vállalunk! Bizonyos szigetek esetében érkezéskor is megválthatjuk a vízumot, ezért ezeket nem szükséges előre beszerezni.
- Egyes karib-szigeteken és kikötőkben érkezéskor vagy induláskor illetéket kell fizetni! Ezeket az illetékeket az ár nem tartalmazza!
- Puerto Rico USA fennhatóság alá tartozik és az USA-hoz tartozó vízekre senki nem léphet be vízum vagy belépési engedély hiányában! Így hiába indul az utunk pl. Dominikáról, ha érinti Puerto Ricot, belépési engedély vagy vízum nélkül a hajóra se szállhatunk fel! (Magyar turistáknak jellemzően ESTA-engedélyre van szüksége.)

A következőkben azon országok listáját találják, ahová egy hajóút során a leggyakrabban van szüksége Utasainknak vízumra. Természetesen ezen országokon kívül még sok más országba is intézünk vízumot. Kérjük részletekért, bővebb felvilágosításért, hívja irodánkat vagy írjon nekünk! Az információk magyar állampolgárokra érvényesek. Más állampolgárságú Utasainknak is szívesen segítünk információkkal, de sok esetben ők csak személyesen intézhetik vízumukat.

Amerikai Egyesült Államok
Ausztrália
Bahamák
Dubai
Egyiptom
Jamaika
Kenya
Oroszország
Törökország

Kevesen tudják, hogy az EU állampolgárait olyan országban is megilleti a konzuli védelem, ahol saját országuknak nincs külképviselete. A harmadik országba utazó EU-tagországok állampolgárai szükség esetén bármely, az országban működő uniós tagállam nagykövetségéhez, vagy konzulátusához fordulhatnak, amennyiben az adott országban saját hazájuknak nincs hivatalos képviselete. Ez a védelem olyan krízishelyzetekben vehető igénybe, mint például letartóztatás, baleset, súlyos betegség vagy halál, illetve azon esetekben, amikor a hazajutáshoz kell azonnal segítség.

Ha már felszálltunk a hajóra és utunk során bármely kikötőben az előbbiekhez hasonló problémánk adódik, azonnal értesítsük a hajó referensét, aki kisebb ügyben segítségünkre siet. Mivel partraszálláskor bizonyos útvonalakon az útlevelünk nincs nálunk, ilyenkor a hajón kapott azonosító kártyával tudjuk igazolni magunkat.

A Karib-tengeren járó hajótársaságok többsége részben vagy egészben amerikai tulajdonú, ezért az érvényben levő embargó miatt nem kötnek ki Kubában!

EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK

Bizonyos kikötési pontokon, elsősorban Afrikában és Dél-Amerikában előírhatnak kötelező oltásokat. Ezekről a hajótársaság időben értesíti az utasokat, betartásuk az Utas felelőssége. Bizonyos esetekben az oltási igazolás hiányában az Utas nem szállhat fel a hajóra!
Bővebb és aktuális egészségügyi információkat a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontban kaphat. (Honlapjuk: http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1 )

RÉSZLETES VÍZUMINFORMÁCIÓK

Amerikai Egyesült Államok

2008. november 17-től a magyar állampolgárok a Vízummentességi Program keretében üzleti vagy magáncélból 90 napnál nem hosszabb időtartamra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, amennyiben az alább felsorolt összes feltételnek megfelelnek:
- Az utazónak elektronikus chipet tartalmazó (bordó) érvényes magyar útlevele van.
- Az utazó rendelkezik vissza-, ill. továbbutazásra érvényes jeggyel, mellyel lakóhelyéhez visszatér. Amennyiben elektronikus jeggyel utazik, az útiterv másolatát magával kell vinnie és a belépéskor be kell mutatnia az Egyesült Államok bevándorlási tisztviselőjének.
- Az utazó érvényes engedéllyel rendelkezik, melyet a Belbiztonsági Minisztérium ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) weboldalon keresztül kapott. Kérjük, nyomtassa ki és az utazáskor vigye magával ezt az engedélyt!
Irodánk az ESTA rendszerbe történő regisztrációban is szívesen segít; vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ausztrália

2009. május 25-től a magyar állampolgárok és Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkezők papíralapú turista, diák és ideiglenes tartózkodási vízumkérelmeit, illetve a vízum beragasztását a bécsi Ausztrál Nagykövetségen intézhetik. Ezen kérelem leadása és a vízumok kiadása is a bécsi Ausztrál Nagykövetségen történik. (Visa Section, Australian Embassy Vienna, Mattiellistrasse 2-4, A-1040, Bécs)
Elektronikus vízumok:
Magyar állampolgárok, akik legfeljebb három hónapot szeretnének Ausztráliában tölteni turizmus vagy üzleti céllal, interneten is jelentkezhetnek “eVisitor”-ra, a következő címen: www.immi.gov.au/e_visa/evisitor.htm. Itt az oldalon értelem szerint navigálva, egyik fülről a a másikra kattintva kitölthetik a teljes vízumkérőt és a végén a megadott e-mail címre érkezik majd elektronikus formában a vízum. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az ausztrál vízum megszerzésének.

Bahamák

Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat a Bahama-szigetekre. A kérelmet a Brit Nagykövetség Konzuli Osztályának kell benyújtani.
A kérelmekhez az alábbi igazolásokat kell csatolni:
•    útlevél, amely az ország elhagyását követően még legalább 6 hónapig érvényes,
•    1 db színes igazolványkép,
•    1 példányban kitöltött vízumkérőlap,
•    repülőjegy helyfoglalás,
•    szállodafoglalás,
•    bankszámla kivonat.
A vízum díja 27.500 HUF, amely a vízumkérelem benyújtásakor fizetendő! A befizetett vízumdíjról a Brit Nagykövetség Konzuli Osztálya elismervényt ad. A kérelmek elbírálási ideje változó.

Dubai

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Arab Emirátusok területére. A vízum nemcsak Dubaiban, hanem az egész országon belül szabad mozgást biztosít, azaz az összes Emirátusban érvényes.
 

 

Egyiptom

Magyar állampolgár Egyiptomba vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett utazhat be. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
A vízumkérelmet személyesen vagy irodánkon keresztül bármely egyiptomi nagykövetségen, vagy konzulátuson be lehet nyújtani. A 2002. január 1-jétől érvényes egyiptomi rendelkezések szerint beutazó vízum a Kairói nemzetközi repülőtéren, illetve az egyiptomi tengeri kikötőkben is felvehető.

A turista vízum kiállításához szükséges:
- a nagykövetség által kiadott, angolul kitöltött vízumkérőlap
- 1 db színes igazolványkép (a fotón mind a két fülnek teljesen látszania kell!)
- a belépéstől számítva legalább 6 hónapig érvényes útlevél
- repülőjegy helyfoglalás
- szállásfoglalás vagy meghívólevél
- turista vízum (egyszeri belépés): 8.000 HUF
Minden vízum a kiadástól számított 3 hónapig érvényes, és 1 hónapi egyiptomi tartózkodást tesz lehetővé. Az átutazó vízum 72 órás tartózkodásra jogosít. Egyiptomba történő beutazáshoz védőoltás nem kötelező.

Jamaika

Magyar állampolgárok – az utazási céljuktól függetlenül csak érvényes vízummal léphetnek be Jamaicába. A turista célú vízum csak a megadott utazási időpontra érvényes, nem hosszabbítható, egyszeri beutazásra és maximum 30 nap jamaicai tartózkodásra érvényes. A jamaicai vízum beszerzésének feltételei magyar állampolgárok részére:
1. Érvényes magyar útlevél (Figyelem! Az útlevélnek a tervezett utazás időpontját követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!).
2. Repülőgéppel történő utazás esetén érvényes retúr (oda- és vissza útra érvényes) repülőjegy (vagy helyfoglalás), hajóval történő érkezés esetén a hajótársaság visszaigazolása a kikötés (tartózkodás) időpontjának megjelölésével.
3. A kérelmezőnek rendelkeznie kell a kinn-tartózkodás fedezetére szolgáló anyagi eszközökkel, melynek meglétét szükség esetén igazolnia kell.
4. Vízumkérő űrlap pontos kitöltése angol nyelven, valamint a szükséges mellékletek becsatolása.
5. Vízum-díj: 45 EUR

Kenya

Kenyába a magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be. A vízum a helyszínen, érkezéskor szerezhető be, a tartózkodástól számított 6 hónapig érvényes útlevél és 50 USD ellenében. A beutazáshoz időszakosan előírják egyes oltások beszerzését!

Oroszország

Magyar állampolgárok kizárólag előzetesen felvett, érvényes vízum birtokában utazhatnak az Oroszországi Föderáció területére. A kérelmeket utazási irodánkon keresztül, vagy személyesen lehet benyújtani az Orosz Nagykövetség Konzuli Osztályán. A kérelemhez az alábbi igazolásokat kell csatolni:
- érvényes útlevél (tartózkodástól számított 6 hónapig),
- az útlevél fényképes oldalának fénymásolata,
- 1 db igazolványkép,
- repülőjegy helyfoglalás,
- visszaigazolt szállásfoglalás („VOUCHER”) és vízumtámogató igazolás („VISA SUPPORT”) - ezen igazolásokat egy Oroszországban bejegyzett utazási iroda vagy hotel állítja ki, és küldi meg faxon a kérelmezőnek, nélkülük nem lehet vízumkérelmet benyújtani!
- 2008. január 14-től az oroszországi tartózkodás teljes időtartamára érvényes egészségbiztosítási kötvény.
- elektronikus rendszerből kinyomtatott vízumkérelem
A vízum díja 17 000 HUF, elbírálási ideje 10 munkanap. Ennél gyorsabb elbírálás lehetséges, de nem garantált. Amennyiben a konzuli osztály vállalja a gyorsabb ügyintézést, úgy a vízumdíj kétszeresét kell megfizetni!

Törökország

Magyar állampolgárok előzetesen megváltott, vagy érkezéskor felvett vízum birtokában utazhatnak Törökországba. A 30 napos tartózkodásra jogosító látogató vízum érkezéskor is felvehető, ennek ára 30 USD vagy 20 EUR.

7Mérföld Utazási Iroda

E-mail: info@7merfold.com
Telefon: 06 1 240 1978
Mobil: 06 70 634 8889
Engedélyszám: U-001052

2016-tól online irodaként működünk