Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Alaska úticél

Úticél

Alaszka

Utazz a jégkorszakba és az aranyásók világába, éld át az érintetlen természet adta nyugalom élményét!

Miért éppen Alaszka? Mert nincs még egy ehhez fogható terület a világon!
Egy hely, ahol az állatok száma felülmúlja az emberekét, ahol az éjfél is lehet napfényes és ahol a természet uralkodik. Csodálatos vadvilág, festői tájak, érintetlen természet, zajló gleccserek jellemzik a világ ezen szegletét. Itt található az Egyesült Államok nemzeti parkjai összterületének a fele!

Májustól szeptemberig izgalmas hajóutak közül válogathatnak azok, akik imádják a természetet és az egyedi élményeket. Ekkor a legélvezetesebb bejárni ezt a különleges vidéket. Alaszka nem csak az örök tél birodalma. Sokak fejében él, hogy nyáron is nagyon hűvös van ezen az északi területen, és a Delta kezdő képsorait idéző hóvihar sokkal jellemzőbb, mint a napsütés. Ezt sugallja az Anchorage repülőterén az utazókat köszöntő hatalmas jegesmedve is. Nos, a Yukon vidékének legmagasabb hőmérsékleti rekordja nyáron plusz 31 fok volt, igaz, ezt 1915-ben mérték. Amire lehet számítani: kellemes kirándulóidő, szikrázóan éles színek és fények, harapnivalóan tiszta levegő – és a lényeg: a Természet, nagybetűsen. Nyáron Alaszka igazán élvezhető és kellemes úti cél.
 
Alaszka nem a tömegturizmusnak kitalált vidék, szerencsére nem fognak körülöttünk tanácstalan turistahordák totyogni. Ez a hely a tudatos utazó célpontja, azé, aki valószínűleg már sokat látott a világból, és az egyedi, lélekemelő, különleges utazások érdeklik igazán. Alaszka távol van a kommersztől. Igaz, távol van mástól is: a hajók Seattle-ből vagy Vancouverből indulnak felfedezni ezt a mai is vad vidéket.

Az útvonalak változatosak, az itt szerezhető élményeket pedig semmivel sem lehet összehasonlítani. Egy hét alatt már jelentős területet lehet bejárni, de ha egy tanácsot adhatunk: aki ide eljut, annak érdemes alaposabban szétnéznie, és a tíz-tizenöt napos hajóutak közül válogatnia.
A jégkorszaki gleccserek által határolt állam partvonala önmagában is elképesztő; a vízimadarak sokfélesége, a szárazföldi és tengeri élőlények hirtelen előbukkanása mindenkit lenyűgöz. Ha ilyen messze utazunk, érdemes előre megtervezni a programunkat, nehogy kihagyjunk valami fontosat! A McKinley hegy és a Denali nemzeti park festői szépségeit, a sziklás partokon halászó medvéket vagy a fenséges “koronájú” jávorszarvasokat megtekinthetjük a vadonban túrázva vagy luxuskörülmények között, a szárazföldről, kajakról vagy üvegtetejű vonatról. Egy biztos: a természet csodái mindenkit elbűvölnek.

Seattle sokszínű és modern város, a Boeing és a Microsoft bölcsője. Jelképe a Space Needle nevű futurisztikus torony, ami meghatározza a város látképét. Érdemes a panoráma kedvéért felmenni a tetejére. A Vancouverből induló hajók is lehetőséget adnak egy kis extra városnézésre: a település története az aranyláz idején kezdődött, mára pedig Kanada harmadik legnagyobb és egyik legsokszínűbb városává vált. Seattle-hez hasonlóan itt is kedvelik a várostervezők a magasságot: a Vancouver Lookout tornyába üveglift repít fel, ahonnan a környező hegyek, a város, de még a hajó látványa is elénk tárul.

Az izgalmak a Belső-átjárónál kezdődnek. A korai felfedezők ezen a részen keresték az Északnyugati átjárót. A terület természetfilmekbe illő szépsége csupán bevezető ahhoz, ami ezután következik. Hálátlan dolog szavakkal természeti csodákat leírni: Brit Columbia és Alaszka partvidékének érintetlensége szinte egyedülálló a Földön. Gleccservájta fjordok, érintetlen erdőségek, bálnák, delfinek, a tenger különleges élővilága, lundák tömege, a magasban, a fejünk fölött tárt szárnyakkal vitorlázó sasok, méltóságteljes gránitsziklák és vízesések, hósipkás hegycsúcsok és lakatlan szigetek szegélyezik utadat. A parti időtöltések sem mindennapiak: gleccserkertek, kutyaszánozás, outdoor kalandok várnak rád.

Skagway az aranyásók klasszikus idejét idézi, a Yukon környéke és Klondike sok, ezt a korszakot idéző filmnek a színhelye. Az 1848-ban kitört aranyláz idején sok kalandvágyó indult útnak a mesés gazdagság ígérte miatt.

Ketchikan totemei a környéken élő őslakos nép hagyományaira emlékeztetnek: az út során alkalmad lesz felfedezni falvaikat és megismerni kultúrájukat. A hajók az aranyláz óta járják ezt a vidéket, így a drámai szépségű természet mellett az élő történelem különleges, izgalmas és borzongató részleteit is megismerheted.

Sitka valóban Alaszka legjavát kínálja. A kisváros meglepő keveréke az amerikai, a helyi tlingit és az orosz kultúrának, bizonyítva mindhárom jelenlétét. Hátterében a képeslapokra illő Edgecumbe vulkáni eredetű hegye magasodik. Állatvilága egyedülállóan gazdag. Érdemes itt alaposabban körülnézni, kajakozni, túrára indulni a példás profizmussal kiépített, változatos nehézségi fokú túraösvényeken. Sitkán megcsodálhatók a fehér éjszakák is.

Nem szóltunk még a kihagyhatatlan Hubbard-gleccserről, mely Észak-Amerikában a legnagyobb a maga műfajában. Orkák, sasok, bálnák otthona ez a vidék. A gleccser látványa lenyűgöző a hajó nyitott fedélzetéről, de élvezheted a saját kabinod balkonjáról is.

Ezt a tájat személyesen kell látnod, nem elég elképzelni! Alaszka hajóutak