Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Caribbean Southern úticél

Úticél

Dél-karib

a legszebb karib szigetek

A Karib-tenger déli része kevésbé frekventált úticél, mint az északi, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne látványos a táj, szegényebb a növény- és állatvilág, sőt van, amiben többet is tud nyújtani a karibi térség többi részéhez képest.

A terület legkedveltebb szigetei közé tartozik a buja növényzetű Saint Lucia, Dominica és Grenada, a homokos partjairól híres Aruba, Bonaire és Curacao, illetve a Francia-Nyugat-Indiák, Martinique-kal, Guadalupéval és Saint Barts-tal. Az ide tartó hajók jellemzően Barbadosról és Puerto Ricóból indulnak, ami azzal az előnnyel jár, hogy már azelőtt megkezdheted emlékezetes és élménygazdag karibi nyaralásodat, hogy az óceánjáró fedélzetére lépnél.

A térség legfőbb jellemzője, hogy a kevésbé kiépített kikötők miatt kevesebb hajó és turista jár erre, mint az északi részen, a szigetek is egzotikusabbak, és sokkal inkább megőrizték eredeti hangulatukat, amiben domináns szerepet játszik a máig élő gyarmati hagyomány.

A Francia-Nyugat-Indiák Franciaországhoz tartoznak, az ABC-szigetekként is emlegetett, Aruba, Bonair és Curacao a Holland Királyság részei, Dominica, Antigua és Barbuda a Brit Nemzetközösséghez tartozik, a venezuelai partok közelében fekvő Trinidad és Tobagón pedig nagyon erős a latin hatás. Ennek köszönhetően a szigeteken nem csak a természeti szépségekben, de a kulturális sokszínűségben is gyönyörködhetsz.

Ha természeti szépségekről beszélünk, Arubán és Antiguán csodás homokos partok várnak, Guadalupén, Martinique-on és Saint Lucián esőerdők és vulkánok, Curacao és Bonaire körüli vizekben pedig kiváló lehetőség nyílik a búvárkodásra és a snorkelezésre.

Ha a kultúrára gondolunk, Saint Barts annyira franciás, hogy már-már egy mediterrán tengerparti kisvárosban érezheted magad, csak épp itt sziklák helyett fekete homokos a part. Az üzletekben a legutolsó párizsi divat szerinti ruhamodelleket vásárolhatod meg, de melléjük még be tudsz tenni egy üveg zamatos karibi rumot is a szatyorba. Egy egész napos esőerdei túra, vagy szörfözés után pedig este elégedetten csettinthetsz a nyelveddel a vacsorára felszolgált boeuf bourguignon, vagy coq au vin és persze egy pohár jó francia bor felett. A helyi séfek ugyanakkor előszeretettel ötvözik a francia és a helyi, kreol konyhaművészetet is, aminek mindig izgalmas eredménye lesz.

Ráadásul itt nyoma sincs a sznobságnak, amiért olyan gyakran kritizálják - megalapozottan vagy sem, itt nem tisztünk eldönteni - az anyaországi franciákat, ellenben rendkívül vendégszerető fogadtatásra és nyugodt, az élet apró örömeire is időt hagyó komótos tempóra számíthatsz. A Francia-Nyugat-Indiák hangulatához hozzátartozik, hogy az itt élők magasabb életszínvonalából következően más karibi kikötőkhöz képest kevésbé nyüzsögnek majd körülötted szuvenírárusok hadai, tehát nyugodtabb partraszállásra számíthatsz. Ja, és euróval fizethetsz mindenért a parton.

Az ABC-szigetek különleges hangulatáért a holland, afrikai és spanyol hatások felelnek, de mindegyik kicsit másban jó. Ha a télből utaznál a nyárba, Aruba finom homokos strandjain feltöltődhetsz napfénnyel és élményekkel. Ha a vízi világ érdekel, Bonaire világszerte híres korallszirtjeinél búvárkodj! Rejtett strandokért és világörökségi helyszínért - Willemstad óvárosa és kikötője - látogass el Curacaora!

A strandok Trinidadon és Tobagón is vonzóak, de itt mindent áthat a spanyolos életérzés. Merülj alá, a karneváli hangulatban a vibráló Port of Spain kikötővárosban, a színpompás madarak énekében az őserdőkben, vagy a környező korallszirteken játszadozó halak közé, több életre szóló élménnyel gyarapodhatsz!

Barbados strandjait ölelő azúrszín vizek kellemes borzongást váltanak ki abból, aki csak rájuk gondol, de a sziget sokkal több, mint világszerte híres fehér homokos strandjai. Ez a térség legfejlettebb szigete, akár a gazdaság, akár szolgáltatások színvonalát nézed. Abban is különbözik a többitől, hogy nem vulkáni eredetű, ezért belső részein mészkőhegyek barátságos vonulatai húzódnak, a közöttük virágzó botanikus kertek, ültetvények és pazar udvarházak emlékeztetnek a dicső, de rabszolgaság árnyékolta gyarmati múltra. Az Atlanti-óceán vad hullámai által ostromolt nyugati partján igazi szörfös paradicsomot találsz.

Annyi barátságos helyivel sehol nem találkozol, mint Dominicán, ahol csak azért is megállítanak a helyiek, hogy kellemes időtöltést kívánjanak, és külön szórakozás direkt elveszni, csak hogy útbaigazítást kérhess tőlük. A szigeten akkor érezheted igazán elemedben, ha odavagy az erdei sétákért, a rejtett tavak és vízesések felfedezéséért és a tengeri élővilágért.

Antiguán az élet maga egy nagy strand, amit sok híresség is értékel. Itteni luxusnyaralójába vonul vissza pihenni a gitáros Eric Clapton, a tévés Oprah Winfrey vagy a divatcézár Giorgio Armani. A brit örökséggel Nelson admirális szépen helyreállított egykori tengerészeti bázisán és a krikettmeccseken találkozhatsz, de madárrajongóként ki ne hagyd a Codrington-lagúnát, ahol fregattmadarak ezrei költenek!

Barbudáról talán elég annyit mondani, hogy ez lehetett a mintaképe a megannyi film, kép, regény… stb. által megörökített klasszikus, pálmafás lakatlan szigetnek.

Ha a dél-karibi szigetvilágot választod, biztos lehetsz benne, hogy az itt tapasztalható kulturális és természeti sokszínűségével kevés hely vetekedhet a világban. Dél-karib hajóutak