Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

India úticél

Úticél

India

a hihetetlen

A kétezres évek elején a londoni taxikon különös hirdetések jelentek meg. „Incredible India” felirattal csodás épületek, lélegzetelállító vízesések, kultúra, harmónia és gazdagság sugárzott a képekről. A taxisofőrök nagy része turbános szikh, így aki beült egy autóba a Trafalgar Square-en, azonnal az egzotikus varázs közepében találta magát.

India megunta, hogy az olcsó, hátizsákos turisták úti célja legyen, ezért megmutatta rejtett kincseit a világnak. Maharadzsák palotáiból átalakított luxusszállodáit, mesés ételeit, pompás épületeit, kultúrája mélységét és üzletei gazdagságát. Mert India nem csak a Tadzs Mahal, a tömegek, a színes szárik, a hátizsákos hippik és az utcai koldusok világa. Indiának számtalan rétege van, amiben a legigényesebb utazó is meg fogja találni a maga világát. India felébreszti az összes érzékszervünket, ízei-színe-illatai egyszerre hatnak, és tesznek kíváncsivá.
 

A természet kincsestára

Északon a Himalája felhők fölé nyúló, havas tetejű csúcsai várnak – a világon a legmagasabbak. Délen pompás strandok hívogatnak. Közöttük pedig drámai tájak rejlenek, csodálatos erdőségek, görbe, remegő horizontú homoksivatagok, dzsungelben settenkedő nagymacskák, templomok lépcsőjén áldozataikat leső majmok, akik minden ennivalót ellopnak, amit gyanútlanul a kezünkben tartunk.
 

Fűszerek és ételek

Az éhes – és a gasztronómia iránt érdeklődő – utazó Indiában megérkezett a Paradicsomba. Azon a helyen, ahol az asszonyok egy lépést sem tesznek saját fűszerdobozuk nélkül, az ételek is olyan változatosak, mint a tájak. Egészséges, organikus fogások, egzotikus gyümölcsök, friss, helyi alapanyagok, igényesség, mesteri hagyománytisztelet és modern, fúziós éttermek – minden megtalálható a gasztronómiai palettán.


Váratlan élmények

India valóban hihetetlen. Azt gondolod, a színes szárik, tevevásárok, gettómilliomosok és curryillatú sikátorok világába érkeztél, és hirtelen szembetalálod magad a kifinomult eleganciával, a hímzett szélű selymek mögül kivillanó, gyűjteménybe illő ékszerekkel, a tóparti ház lapos-napos tetején jógázó felső középosztálybeli amerikaiakkal, akik maguk mögött hagyták két hétre harsány világukat, a földkerekség legjobb teáival, egy olyan kultúrával, ahol szemvillanásokból értenek mindent az emberek, és minden mozdulatnak évszázados, ősi jelentése van. A legemberségesebb és legembertelenebb világ egyszerre, ami éppen azt hozza ki belőled, ami utazói lényeged.

Goa: homok, napsütés, spiritualitás
Goa a szabad szellem, a laza és fiatalos életstílus képviselője volt – míg meg nem jelentek pompás, aranyhomokos tengerpartján a luxushotelek. Eldöntheted, hogy egy elegáns teraszon, rafinált koktéllal a kézben ünnepled az életet, vagy a pálmafák alatt, függőágyban pihensz. Goa a portugál és indiai kultúra kaleidoszkópja, ahol a kulcsszavak: napsütés, óceánpart, spiritualitás. Ha a strandtól elszakadva ellátogatsz egy illatos fűszerfarmra, azonnal megérted, miért voltak oda Goáért a portugálok.

Mumbai: ajtó Indiára
Indiához sok ajtó és ablak létezik: ezek közül Mumbai a főbejárat, amit imádni vagy gyűlölni lehet csak. A gettómilliomos világa, tele álmodozókkal és keményen dolgozókkal, egzotikus madarakkal és kóbor kutyákkal, a virágzó indiai filmipar sztárjaival, szabad szellemű művészekkel és szolgákkal – és másokkal, akik nagyon sokan vannak. Ázsia legnagyobb szegénytelepe és a világ legdrágább lakóházai nincsenek távol egymástól. A város szívében található a világ egyik legnagyszerűbb gyarmati építészeti öröksége, de ha kicsit beljebb kalandozol, különleges piacokat, eldugott, bájos templomokat és India legnagyszerűbb éttermeit, modern éjszakai életét is felfedezheted.

Cochin: ahol India és Európa találkozik
Partvidékét hatszáz évig fűszerkereskedők, utazók és kalandorok, felfedezők járták. A mecsetek közt ősi zsinagóga bújik meg, a portugál örökség házai a brit hagyományokkal keverednek, mégis indiainak tűnnek. Mintha összegyúrnánk a középkori Portugáliát, Hollandiát és Angliát, és mindezt trópusi környezetbe helyeznénk.

Kerala: a trópusi szimfónia
Sok utazó Keralát tartja India legcsodálatosabb vidékének: nem csak a partvidéke, hanem első sorban a beljebb lévő, csatornákkal és folyókkal átszőtt, hihetetlen világa miatt, melynek hátterében fűszerkertekkel és teaültetvényekkel, gyömbérföldekkel teli, vöröses hegyoldalak húzódnak. A harmónia és egyensúly helye. Elegáns lakóhajók siklanak vizein, miközben langyos olajat csurrant a gerincünkre az ayurvéda mester. Az Isten otthona – emlegetik a keralaiak. Ahol a szépség a nyugalommal társul. Valódi úti cél, a legnemesebb értelemben.
 

Több, mint úti cél

Indiában első pillantásra minden különös, inspiráló, kissé borzongató, zűrzavaros és nehezen átlátható – egészen addig, amíg át nem adod magad és hagyod, hogy vigyen az ár: kilépve szoros útiterved Excel-táblázatából felülsz az utazás sokszor meglepetésekből születő hullámaira. Ekkor a látnivalók kipipálása, a legújabb profilképek elkészítése helyette egyszer csak megérkezel, és elkezded élvezni azt, amiről az utazás valójában szól: jelen lenni a pillanatban, megélni az élményt, amiből ebben a kontinensnyi országban minden sarkon ezerszeresen meríthetsz. India megtanít arra, hogy a szépség és harmónia nem elérhetetlen álom, ott van az út porában, a sáfrányszínű szárik lebbenésében, a csipkeszerű kőfaragásokban, a szent helyek spirituális csendjében, a fesztiválok színes festékporában, a gulab dzsamun édes szirupjában, a táncosok kecses kézmozdulataiban, melyet bár nem értesz, de sejted, hogy valami fontosat üzennek. Neked is. India hajóutak