Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Canary Islands úticél

Úticél

Kanári-szigetek

Kis szigetek, nagy változatosság

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek nagyon különleges úti cél. A szigetcsoport hét nagyobb és több apró, vulkáni eredetű szigetből áll. A nagyobbakhoz tartozik Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, míg a kisebbekhez Graciosa, Alegranza, Montana Clara, Roque del Este, Roque del Oeste és Isla de Lobos. Első pillantásra azt hihetnénk, hogy az állandó tavasz, a mindig kellemes klíma és az évi 300 verőfényes nap a nyaralókat és a pihenni vágyókat vonzza a Kanári-szigetekre. Ám közelebbről nézve azonnal kiderül, hogy a hét nagyobb sziget mindegyike külön világ, melyeket érdemes felfedezni.

Kezdjük ott, hogy a Kanári-szigeteknek neve jól hangzik, de a területnek semmi köze nincs az énekesmadarakhoz. Nevüket a kutyákról (Insula Canaria) kapták. Kutya meleg azonban a legmelegebb nyárban sincs itt, az időjárás kiegyenlített: a legforróbb hónapokban az Atlanti-óceán és az állandó légmozás hűti a szigeteket, az ottani télről pedig mondani sem kell, mennyire jóleső tud lenni. Mikor itthon már mindenki összegombolja magán a kabátot, Santa Cruz de Tenerife teraszain még nyárias melegben várhatjuk, hogy kihozzanak egy pohárral a ház borából. A szőlőket a 16. században telepítették, a borászati hagyományokat volt honnan eltanulni: a spanyol hatás mindenhol érződik. A termékeny, vulkáni talajon pedig jól terem a szőlő. A vulkáni működés mindent meghatároz, a strandot különlegesen finom szemcséjű, fekete homok borítja, melyet a háttérben magasodó, rendkívül látványos, hósipkás hegy, a Teide termelt ki magából. A táj hol buján zöldellő, egész évben nyíló virágokkal teli, hol holdbéli módon kopár, aminek megvan a maga varázsa és egyedisége.

Végtelen óceán, pálmafák, napsütés – a felkapott üdülőhelyek mellett komoly meglepetésekben lehet része annak, aki hajlandó letérni az óceánpart-koktélbár tengelyről, és eltávolodni a karibi hangulatú strandoktól. A kikötőt elhagyva rövid úton csöppenhetsz az Orotava-völgy középkori hangulatú városába, melyet egykor gazdag arisztokrata kolónia alapított. Sokan ezt a helyet tartják a Kanári-szigetek legszebbikének. San Cristobal de La Laguna Tenerife fő vallási és kulturális központja, azonban a szellemekben is hisznek a babonás helyiek: a Casa Lercaróban egy kényszerházasságból a halálba menekülő, fiatal lány szelleme kísért a legenda szerint. Ez a város, illetve a Teide is szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A Teide Nemzeti Park geológiai érdekességeihez akár terepjáróval is eljuthatsz, ha nem szeretnél sokat túrázni, vagy kevés az időd. A járatlan utak kedvelőinek figyelmébe ajánljuk azt a hajtűkanyarokkal szabdalt panorámautat, mely hegyoldalba kapaszkodó falvakat, csodás kilátópontot, különleges sziklaformákat érint.

La Laguna építészete és hangulata kísértetiesen hasonlít a dél-amerikai városokéhoz. Havanna, Cartagena vagy Lima is eszükbe juthat róla. Helyesebben fordítva kell, hogy történjen, ugyanis azokat a városokat mintázták La Lagunáról, és nem Laguna hasonlatos Havannához vagy Limához.

A Tenerife és a Gomera közti hűvösebb áramlatokat kedvelik a delfinek, meg is fordulnak sűrűn errefelé. Katamaránon kihajózva lehet nyomon követni kecses mozgásukat.

Vulkáni kráterek, színesre festett házak, látványos kilátók, ódon templomok, zöld parkok és botanikus kertek, spanyol lazaság és egyedi gasztronómia. Mindenből pont annyi, amennyi nagyon kellemes és jóleső. Innen már csak egy napi tengeri járóföld Madeira, ami már a szomszédos Portugáliához tartozik. A szép kertek és a virágok látványa bájossá varázsolja a sziget minden lakott szegletét. A távolságok a térképen kicsinek tűnnek, a meredek utcákon közlekedhetünk tobogánnal vagy felvonóval is.

Az egész évben kellemes hőmérséklet könnyűvé teszi az utazás tervezését: legyen szó La Gomera nemzeti parkjának szubtrópusi, zöld világáról, mely a Jurassic Parkot idézi (dínók nélkül!), Gran Canaria fenyőerdőkkel tűzdelt hegyvidékéről vagy La Palma zubogó vízeséseiről, minden évszak alkalmas a felkeresésükre. La Palmát a helyiek csak „Boldog szigetnek” (La Isla Bonita) nevezik. Abban a pillanatban, hogy a lábunkat erre az északnyugatra található szigetre tesszük, meg is értjük, miért. Különleges, drámai szépségű tájak elegye található viszonylag kis helyen: esőerdőszerű zöld rengeteg, meredek vulkán, hegyvidék és sivatag is helyet kért magának a területen.  Kanári-szigetek hajóutak