Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Pacific úticél

Úticél

Polinézia

Ha óceánjárón kívánjuk beutazni a világ valamely szegletét, szinte bármelyik országba eljuthatunk, amelynek tengerpartja van, de a legkézenfekvőbb oda hajózni, amik maguk is tengerek vagy óceánok közepén fekszenek. Ezek közül is a legizgalmasabbak azok a helyek, ahol nagyon nagy az óceán és nagyon sok a sziget, mint például a Csendes-óceánon fekvő Polinézia esetében.

A megannyi korallszirttel, türkizkék lagúnával és finom homokos strandokkal csábító szigetekben azonban több is van, mint plakátra kívánkozó pálmafás tengerpartok. A Hawaii, Húsvét-sziget és Új-Zéland által kijelölt óriási háromszög ezernél is több szigetet foglal magában. Mindet bejárni a lehetetlenséggel határos, de van pár úticél, amit nem szabad kihagyni, ha erre hajózunk.

Új-Zéland maga is megérne egy több hetes nyaralást, különleges állat- és növényvilágával, kitűnő konyhájával, zamatos boraival és természetjárásra csábító hegyeivel, tengerpartjaival.
Bálnát néznél? A déli szigeten fekvő Kaikoura környékén jó eséllyel próbálkozhatsz. A szőlőművelés iránt érdeklődsz? Célozd meg a Marlborough híres Savignon Blanc-ját vagy Martinborough Pinot Noir-ját adó dűlőket! Odavagy a festői tengeröblökért? Marlborough Sounds ezernyi öble közül nehéz lesz kedvencet választani, ahogy a Cook-szoros túlpartján fekvő Wellington trendi kávézói vagy éttermei közül is. Az alig 170 ezres, festői fekvésű fővárosban található az ország legszebb múzeuma, a Te Papa, de a kikötőre néző, viktoriánus korabeli gerendaházakkal pettyezett hegyoldalak is megérnek egy kirándulást. Szóval sok látnivaló vár, és akkor még csak a két nagy sziget közötti szoros térségéről beszéltünk.

De Új-Zéland Polinéziának csak a csücske, az igazi óceániai hangulatba pár napos hajóútra, Francia-Polinézia szigeteinél, például Bora Boránál tudsz belekóstolni. A Csendes-óceán gyöngye, ahogy Cook kapitány becézte, nem szűkölködik türkiz öblökben, magasztos vulkáni csúcsokban - az egész sziget egy egykori hatalmas vulkán kráterének pereme -, sem a tengeri élővilág gazdagságában, sem pedig a csillogó luxusban. Ha felülről néznéd meg, érdemes felkapaszkodni a Hue-hegyre, ha alulról, akkor snorkelezni a lagúnában, ha pedig csak élvezni szeretnéd a vizet és a napot, akkor kis csónakkal kihajózni valamelyik közeli motura (apró lakatlan sziget) egy piknikre, ahol akár helyi kókusztejjel készült finomságokat falatozhatsz, vagy csak napfürdőzhetsz a fövenyen.

A szintén Francia-Polinéziához tartozó Moorea, ha lehet, még Bora Borán is túltesz, a valószínűtlenül kék vízből szinte függőlegesen kiemelkedő hegyeivel, gazdag növény- és tengeri élővilágával. Lélegzetelállító látványért felkeresheted az Opuhonu-öblöt, ahol nem csak a Bounty című filmklasszikust forgatták, de az egész szigetvilágban itt maradt meg a legjobb állapotban néhány marae, amik az egykor virágzó polinéz kultúra vallási célú építményei voltak. Ízlelőbimbóidat az éttermekben kínált friss tengeri herkentyűkkel, vagy Paopao-völgybeli ültetvényeken frissen szedett lédús ananásszal kényeztetheted. Ha izgalmasabb elfoglaltságra vágysz, úszhatsz ráják között, miközben kézből eteted őket, vagy csatlakozhatsz egy delfin- és bálnanéző túrához.

Moorea azonban csak a hátországa Tahitinek, amit a szerelem szigeteként festettek le a felfedezések korának hajóslegendái, de ma is a trópusi idill klasszikus példáját testesíti meg sokak számára. A főváros Papeete kávézóinak, éttermeinek, klubjainak és piacainak zsibongása magával ragadó, a hagyományos táncokat járó helyiek elbűvölőek. Ha nyugalmasabb pihenésre vágynál, választhatod a különleges, fekete homokos tengerpartokat a csendes Tahiti Itin, a Marau-hegy smaragdzöld erdeinek titkos kis völgyeit, és persze a víz alatti világot. Ha pedig adrenalinfüggő lennél, a világ legerősebb hullámai várnak rád a legendás Teahupoo-nál.

A háromszög északi csúcsa Hawaii, ahol nem csak az ősi, polinéz hagyományt féltőn ápoló helyiek, az európai felfedezők leszármazottjai, az amerikai térítők és az ázsiai vendégmunkások színes világában mártózhatsz meg, de a természet is megannyi csodával vár, amit a színvonalas szolgáltatások tesznek még nagyobb élménnyé. Csapj fel egy napernyőt a legendás helyi királyok egykori kedvenc helyén, a Waikiki beach most luxusszállókkal és bevásárlóközpontokkal övezett arany homokján! Túrázz egyet a Nagy-szigeten, a vulkánok földjén, vagy tátsd el a szádat a Na Pali part drámaian tengerbe szakadó szirtjei, vízesései és türkiz öblei látványától!

Hajts végig Mauin az őserdő és a szirtek között tekergő Hanába vezető úton! Tanulj szörfözni Hanalei öblében, vagy csak figyeld a krémszínű homokon fekve, ahogy mások lovagolják a hullámokat a smaragdszínű hegyek előterében! A történelem érdekel? Járd végig a II. világháború fordulópontjának helyszíneit Pearl Harbourban! A tenger élővilága? Merülj alá éjszaka mantarájákkal! Hawaiiban nem fogsz csalódni akkor sem, ha a lúdbőröztetően izgalmas élményeket, vagy ha a legkifinomultabb luxus kényeztetést keresed. Polinézia hajóutak