Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Asia and Asia Pacific úticél

Úticél

Távol-Kelet

a kelet varázsa

Trópusi esőerdők köré nőve, aranyló partokkal keretezve, vulkánokkal koronázva, ősi civilizációk romjait őrzi ez a hol érintetlen, hol szupermodern világ. Ez Ázsia, ahogy mindig is képzelted.

Elemi erők
Délkelet-Ázsiát elemi erők formálták: kőzetlemezek ütköztek és olvadtak, vulkánok emelkedtek a magasba, melyek felszínébe a víz vájt völgyeket. Korallzátonyok sarjadtak szigetekké, és a monszunnak köszönhetően termékeny tájak tették lehetővé a kultúra virágzását. A folyók, óceánok és szigetek zegzugain át húzódó vízi és szárazföldi utakon fedezheted fel ezt a csodálatos világot. De ne feledd! Ezek az utak, ezek a világok már akkor is rég léteztek, mikor Európa még gyermekkori történelmét írta.

A spiritualitás helye
A spiriualitás úgy járja át Délkelet-Ázsiát, mint a szent füstölők illata a templomok és pagodák terét. Hajnalban a buddhizmus országaiban egyforma ruhájú szerzetesek áradnak ki az utcára hosszú sorokban, hogy szelíden adományt gyűjtsenek. Ugyanekkor a háztetők fölött élesen hangzóan, soktorkú kórusként hívják imára a híveket a muszlim területeken, hogy a hitetlenek álmát is elűzzék. Ugyanebben az órában a taoista szentélyekben vékony füstölöket gyújtanak, a kis falvak törzsi kötelékeiben élők pedig új napot köszöntenek misztikus szertartásaikkal. A Föld ezen pontján az élet minden elemének létezik spirituális dimenziója és jelentése, a mindennapi kenyértől az imahelyek szigorú geometriájáig.

Városi kalandok
Délkelet-Ázsia nagyvárosai egy merész ugrással hagyták ki a jelent, és kötötték össze a múltat a jövővel. Felhőkarcolói tövében apró boltok és utcai kifőzdék kínálják portékáikat. Sok utazó ennek a világnak a hangulatával Bangkok városi káoszában vagy a modern Szingapúr jól szervezett, átlátható rendszerében találkozik először. Az ősi Chiang Mai helyén ma modern nagyvárosba vezet a szupersztráda, de ha letérsz róla, a környező, apró falvak ösvényein nem autók, hanem elefántok jönnek szembe. Délkelet-Ázsia minden fővárosának fel nem cserélhető, egyedi karaktere van, amit a fekvése, lakói, időjárása – és sok esetben gyarmatosítói alakítottak évszázadokon keresztül. Tapasztald meg és éld át különböző ritmusukat és varázsukat!

Pirítva, párolva, sütve
Ázsia főzőedényeiben, rizspárló bambuszkosaraiban és wokjaiban a világ legnagyszerűbb konyháinak ízei olvadnak össze. Fűszereik egykoron az aranynál is értékesebbek voltak. Ez az a hely, ahol egy nagymama által üzemeltetett utcai kifőzde kapott Michelin-csillagot, és a mozgóárus vagy az éjszakai piac kínálata felveszi a versenyt az elegáns, ötcsillagos dim sum vacsorákkal. Ha különleges és drága kávéra vágysz, kérj egy kopi luwakot! Jáva cibetmacskáin áthaladnak a kávészemek, mielőtt megpörkölve-őrölve a kávéfőzőbe kerülnek.

Egyik lábad itt, a másik ott
Szingapúr rekordidő alatt vált Ázsia egyik legizgalmasabb úti céljává. Kis Indiában szeretnél reggelizni, de még ebéd előtt megnéznéd a Kínai Negyed szentélyeit? Nem gond, ha a világ legfejlettebb tömegközlekedésével utazol, még egy vásárlás is belefér Marina Bay üzleteiben. A legjobb falatokért pedig csak kövesd az orrod, vagy állj be a leghosszabb sorba a helyiek közé. Szingapúrban megvalósul a „város a kertben” álom, miközben egyre zöldebbé és fenntarthatóbbá válik. Botanikus kertje kötelező látnivaló!

A khmerek tudása és Indokína hangulata
A Kambodzsa szívében található nemzeti szimbólumra, az Angkor Watra minden helyi büszke, és minden látogató kíváncsi. Az épületegyüttes utolérhetetlen elegye a spiritualitásnak, a szimmetriának és a vallásos alázatnak. Ritkán megélhető, libabőrös pillanat, amire mindig emlékezni fogsz, mikor először megpillantod.
Kambodzsa nem csak az Angkor Watot jelenti. Siem Reap kozmopolita kávéházaiban és szórakozóhelyein pezseg az éjszakai élet. Battambang Párizsra emlékeztető épületei és bájos hangulata arra a Siem Reapra emlékeztetnek, melyet még nem értek el és nem taroltak le a legújabb kori turistahordák.
A szomszédos Vietnám leghangulatosabb városa, Hoi Anh is jobb, ha felkerül a bakancslistára. Épített öröksége nem csak a franciáknak köszönhető: a japán ház, a kínai templom és a tearaktár egyaránt része az eklektikának. Az UNESCO a belváros 800 épületét vonta védelem alá.

A természet templomai és árvaházai
A türkiz vizek korallzátonyai láttán a sznorkelezők kivétel nélkül megfogadják, hogy búvárvizsgát tesznek. Borneón Sepilok délelőtt tízkor és délután háromkor ágak reccsenésétől hangos: az orángután-árvaházban ez az etetés ideje. A kétszáz veszélyeztetett állat nem a turisták kedvéért lakik itt: visszavadítják őket, amint alkalmasak lesznek az életre a dzsungelben. Sabah 55 százaléka védett erdőség, különleges állatvilággal. A túrázók paradicsoma a felhőkbe vesző Kinabalu-hegy, a maga 4095 méteres csúcsával. Délkelet-Ázsia a szunnyadó és működő tűzhányók földje, ezek formálták-formálják a szigetvilágot: a yogyakartai hotelszoba ablakából a Merapi néz vissza, de a vulkánok által diktált múlandóság-állandóság változó ritmusára emlékeztetnek a japán szobabelsők is. Az érintetlen, paradicsomi partszakaszokat keresők a Fülöp-szigetek felé kalandozzanak, Palawan fogja őket boldoggá tenni. Lagúnáiban a homok színe fehérre vált, tengeri élővilága még a turistára rácsodálkozás szakaszában él.

Hagyomány és időtlenség
A Távol-Kelet kiismerhetetlen világa erejét múltjában és hagyományaiban gyökerezteti. Peking városában önmagában hat UNESCO világörökségi látnivalót találhatsz. Míg a Tiltott Város és a hagyományos templomok a kozmológiai tökéletességet tükrözik, addig az óvárost hutongok, régi sikátorok kusza halmaza hálózza be. Az időtlenség Japánban élhető át: itt a legerősebb a kötelék az ősi hagyományok és a modernitás közt, mintha e kettőt áthidalni a világ legtermészeteseb dolga volna. A felszínen Japántól modernebb hely nem létezik, de amint eltöltesz egy éjszakát egy ryokanban, látsz egy kiotói gésát táncolni vagy egy zen kőkertben mélyülsz el a gondolataidban, máris a mindent átszövő hagyományok közt találod magad.
  Távol-Kelet hajóutak