Cégek

Különleges helyszínt keres rendezvényének? Legyen az konferencia, csapatépítés, jutalomút, segítünk!

Érdekel

Panama Canal úticél

Úticél

Panama-csatorna

az építészeti csoda

Megnyitásától napjainkig közel 1 millió hajó haladt már át a lenyűgöző Panama-csatornán. Tragédia és diadal, spanyol királyok, felfedezők, francia építőtársaságok és 5 különböző amerikai elnök volt szükséges a csatorna elkészüléséhez. A hatalmas építkezés 400 évig tartott és 1914-es megnyitása óta a legforgalmasabb kereskedelmi útvonal. Az emberi kéz alkotta lenyűgöző csoda mellett a környék természeti alkotásai is elkápráztatóak. A csatornán áthajózni nemcsak varázslatos élmény, hanem egyben a legérdekesebb történelemóra s, amelyen megérthetjük, hogyan változtatta meg a történelmet a munkások ezreinek halálával, leleményes építészeti megoldásokkal és a kiszámíthatatlan költségekkel járó monumentális alkotás. Mivel a két óceán közötti átjárót képtelenség volt a tenger szintjéig mélyíteni, így jelenleg a hajókat erre a különleges “vizihídra” kb. 52 méter magasságba emelik fel, majd innen eresztik vissza a termszetes és mesterséges tavakon és zsilipeken keresztül. Az átjárás 9 órát vesz igénybe.

A 77 km-es csatorna, mely az Atlanti- és a Csendes-óceánt köti össze Közép-Amerikában, számos érintetlen természeti területet ölel magába, így vibráló tengerpartjai, illetve növény- és állatvilága miatt rengeteg turista látogatja rendszeresen a térséget.

Keleten a Karibi-tenger, nyugaton pedig a Csendes-óceán vizeit élvezheted, így a varázslatos tengerparton egyaránt napozhatsz, szörfözhetsz, s ha egy kis túrázáshoz van kedved, ellátogathatsz az esőerdőkbe is, hogy lehetőséged legyen a kihalófélben lévő állatokat meglesni.


Éghajlat
A Panama térség egyenlítői éghajlattal rendelkezik, mely azt jelenti, hogy egy esős és egy száraz évszak váltakozik, ahol az átlagos éves hőmérséklet 26°C, így a december végétől május elejéig tartó száraz évszakban virágzik a turizmus a Panama-csatorna területén.

Természet
Természeti világörökségnek ismerjük el a Coiba Nemzeti Parkot és tengeri térségét, a Darién Nemzeti Parkot, illetve a Talamanca Természetvédelmi Területet is. Az 1940-es évek után a nagyfokú erdőírtásoknak köszönhetően az itt lévő esőerdők látogatása ma már szinte turisztikai kuriózumnak tekinthető.

Mivel a Panama térségben egyaránt vannak csodaszép tengerpartok, hatalmas lánchegységek és végeláthatatlan szavannás területek, emiatt egy hajós utazás alkalmával lehetőséged nyílik kolibriket nézni a vadonban, óriáskígyókra vagy lassú háromujjú lajhárokra vadászni az esőerdőkben, ellazulni egy koktéllal a tengerparton, vagy kipróbálni valamilyen extrém sportot.

Kultúra
Rengeteg féle nép telepedett le a régióban az évek során, így a mexikói, spanyol, kolumbiai, indián és afrikai kultúrák jegyeit egyaránt láthatjuk az ország legtöbb területén. A zenében, a táncban és a képzőművészetekben mind megtalálhatóak a fent említett kultúrákból származó emberek művészeti alkotásai.
 

Sajátos szokások

•    Ne próbálj meg alkudozni a piacokon. Ellentétben a legtöbb dél-amerikai állammal, itt egyszerűen nincs helye az ilyesminek.
•    Ne fitogtasd az anyagiakat. Itt az emberek arra kíváncsiak, hogy Te ki vagy, nem pedig arra, hogy mi van a pénztárcádban.
•    Ne politizálj, kerüld a rasszizmust és a vallást, és eszedbe ne jusson drogokról kérdezősködni. Ez nem az a hely, ahol ezt elnézik, így inkább beszélgessetek eddigi élményeitekről, hobbijaitokról vagy a családotokról.
•    Tanulj meg egy picit spanyolul, hidd el értékelni fogják. Tudják persze, hogy nem ez az anyanyelved, de az öröm, amit ilyenkor a helyiek arcán látsz, már csak a próbálkozás miatt, mindent megér.
 

Kiknek ajánljuk a Panama-csatorna térségében szervezett hajós nyaralásokat?

•    A kávé szerelmeseinek: Az egyensúly a napsütés és a páratartalom között, valamint a rengeteg mikroklíma mind hozzájárul ahhoz, hogy aromás kávé típusokat tudjon termelni az ország. Kifinomult jellege miatt a Boquete-hegységben termesztett gejkávét a “kávék pezsgőjeként” is emlegetik.
•    A természet kedvelőinek: Panama több mint 10 444 féle növénynek, 255 emlősnek és 972 őshonos madárfajnak adnak otthont, így ha természetjáró típus van, ne hagyj ki egy hajós utazást a Panama-régióban.
•    Városnézés és múzeum látogatások kedvelőinek: A Panama-csatorna Bővítő Megfigyelő Központ (Colon Manapa Canal Expansion Observation Center) pedig számos, a csatornával kapcsolatos érdekességet tartalmaz, így ezt semmiképp se hagyd ki.
•    Akiket lenyűgöz ez az építészeti csoda


  Panama-csatorna hajóutak